Dit is een nieuwsbericht van
RTV Oost

Overijssel moet 4000 plekken hebben voor asielzoekers: Twente loopt fors achter

Overijssel moet voor het einde van dit jaar vierduizend opvangplekken voor asielzoekers hebben. Dat betekent dat er ongeveer 1.300 plekken bij moeten komen in onze provincie. Opvallend is dat vooral de Twentse gemeenten aan de bak moeten in het realiseren van extra opvangplekken; in IJsselland zijn er al genoeg.

In Twente loopt een aantal gemeenten fors achter in het hebben van voldoende opvangplekken voor asielzoekers. De regio moet voor het einde van het jaar 2.100 opvangplekken hebben; 1.300 meer dan er nu zijn.

Een grote uitdaging ligt er voor Enschede, dat op dit moment geen vast asielzoekerscentrum heeft. De stad moet volgens de cijfers van het ministerie minimaal 550 opvangplekken realiseren. Aankomende maandag wordt er in de gemeenteraad van Enschede gesproken over de asielopvang. Een week later moet duidelijk worden over hoe Enschede aan die eis gaat voldoen.

Aantallen in IJsselland

In IJsselland is de situatie heel anders: de gemeenten hebben er op dit moment 1.965 opvangplekken voor asielzoekers. Dat is inclusief een aantal tijdelijke plekken. IJsselland heeft daarmee meer azc-plekken dan het ministerie van Justitie en Veiligheid als eis stelt, namelijk 1.836 opvangplekken.

"We zoeken op dit moment dan ook niet specifiek naar extra plekken", zegt een woordvoerder van de Veiligheidsregio IJsselland. "Onze uitgangspositie is goed en daarom zullen we dit jaar benutten om gezamenlijk na te denken over een stabiele en structurele invulling."

We zoeken op dit moment dan ook niet specifiek naar extra plekken

Veiligheidsregio IJsselland, woordvoerder

Verplichte aanwijzing

Vorig jaar bleek uit onderzoek van RTV Oost dat bijna de helft van de Overijsselse gemeenten al jaren geen asielzoekers opvangt. De verplichte aanwijzing voor een asielzoekerscentrum in Albergen deed afgelopen zomer veel stof opwaaien. In het voormalige hotel 't Elshuys wil het COA 150 asielzoekers onderbrengen, al is nog altijd niet duidelijk wanneer het azc de deuren opent.

Het grootste asielzoekerscentrum van Overijssel - met 750 opvangplekken - staat in Hardenberg. Burgemeester Maarten Offinga van Hardenberg riep buurgemeenten eerder op meer te doen in asielcrisis.

Naast de opvang voor asielzoekers zijn beide veiligheidsregio's in Overijssel ook gevraagd om dit jaar elk 600 extra opvangplekken voor Oekraïense vluchtelingen te realiseren.

Deel artikel: