Dit is een nieuwsbericht van
RTV Oost

Boeren weer naar Den Haag, ditmaal niet voor actie maar voor stage op ministerie

Boeren en boerinnen uit heel Nederland hebben zichzelf uitgenodigd als stage-lopers op de ministeries van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en Natuur en Stikstof. Minister Christianne van der Wal, vandaag aanwezig op de internationale landbouwbeurs in Berlijn, vindt het een goed idee en en heet de boeren welkom op het ministerie. Beide partijen willen graag de kloof tussen boeren en beleidsmakers verkleinen door in de praktijk van elkaar te leren.

Het idee komt van de agrarische sector promotor Team Agro NL. Twee jaar geleden nodigden zij ambtenaren uit voor een stage-dag op een boerenbedrijf. Zo'n 100 ambtenaren lieten zich in de praktijk bijpraten wat er speelt op menig boerenerf. Meewerken en aanschuiven aan de keukentafel voor een eerlijk en open gesprek Insteek toen was ook de kloof dichten en begrip krijgen voor elkaar.

Rollen omdraaien

Akkerbouwer Jaap Lodders van Team Agro NL vindt dat het nu tijd is om de rollen om te draaien. "We weten allemaal dat het nog steeds onrustig is in de agrarische sector, er speelt veel. Naast emoties en zorgen die wij als boeren hebben, hebben wij eigenlijk ook een gebrek aan inzicht wat er op de ministeries gebeurt. Commentaar hebben we er allemaal wel eens op, daarom is meelopen met een ambtenaar wel eens goed. Want onbekend maakt onbemind. Daar willen wij wat aan doen."

Grüne Woche

Minister Christianne van der Wal, die vandaag de landbouwbeurs Grüne Woche in Berlijn bezoekt, vindt het een prachtig idee. "De deuren en ramen van de ministeries Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, als ook die van Natuur en Stikstof, staan altijd open. We ontvangen graag boeren op stage, Zo kan je alleen maar beter van elkaar leren en begrip kweken, en ook laten zien dat processen op een ministerie wat trager verlopen."

Ze begrijpt dat er soms flink gemopperd wordt op beleidsmakers. "Maar ik zie dit liever als positieve feedback, en tijdens zo'n stage kun je ook écht met elkaar in gesprek."

Voorzitter Jaap Lodders van Team Agro is al uitgenodigd voor een stage bij minister Van der Wal. Ze hoopt dat hierna heel veel boeren zich ook aanmelden.

Deel artikel: