Dit is een nieuwsbericht van
RTV Oost

Tim (20) jaagt droom na, NS neemt tientallen nieuwe machinisten aan in Overijssel

In de strijd tegen het personeelstekort heeft de NS tientallen nieuwe machinisten en conducteurs aangenomen in Overijssel. Daardoor kan er volgens de vervoerder in Oost-Nederland nu weer volgens dienstregeling worden gereden, zonder dat er treinen uitvallen. Een van de kersverse machinisten is de 20-jarige Tim, die als jongen al droomde van het vak.

Door het personeelstekort bij NS vielen er de afgelopen maanden regelmatig treinen uit in Overijssel. Om nieuwe machinisten te werven, stond de NS onder meer met een treinsimulator op station Deventer.

Dat heeft zijn vruchten afgeworpen: volgens NS-woordvoerder Sonja Paauw hebben honderden mensen zich gemeld om te komen werken bij de Nederlandse Spoorwegen. "Ik denk dat Overijssel een heel populaire provincie is voor mensen om te werken. We hebben in Enschede, Hengelo en Zwolle standplaatsen waar je kunt werken als conducteur en als machinist. We hebben de afgelopen maanden tientallen mensen aangenomen, dus het is heel succesvol geweest."

Nieuwe machinist Tim

Tim van der Spoel (20) is een van de nieuwe machinisten bij NS. Hij werkt vanaf de standplaats in Zwolle. "Ergens is het natuurlijk wel een jongensdroom om de controle te hebben over zo'n machtig voertuig", zegt hij. "Vroeger woonde ik vlakbij het station. Je kon de treinen bijna vanaf mijn slaapkamer zien. Toen dacht ik: dat lijkt me ook wel gaaf om te besturen."

Een ritje in de trein met machinist Tim:

NS neemt tientallen nieuwe machinisten aan in Overijssel, waaronder Tim (20)

Van der Spoel, sinds november machinist bij NS, heeft het naar zijn zin. "Je hebt natuurlijk heel veel verantwoordelijkheid. Je vervoert duizenden mensen per dag: van hun huis naar hun werk of gewoon een dagje uit. Mensen daarbij helpen, om ze van A naar B te brengen, dat maakt dit beroep wel heel mooi. Ook de onregelmatigheid: je werkt op verschillende momenten van de dag en dat spreekt me heel erg aan."

Problemen niet opgelost

Dat de NS zoveel nieuwe mensen heeft aangenomen, betekent volgens Paauw niet dat daarmee alle zorgen verdwenen zijn. "We hebben hier alsnog ook grote uitdagingen. Er is landelijk grote personeelskrapte, dus we blijven ook in Overijssel volop inzetten op het werven van mensen." Toch zijn de tekorten in Overijssel volgens Paauw veel minder groot dan in het midden van het land en de Randstad.

Ook vervoer Keolis heeft last van personeelskrapte, waardoor onder meer op Eerste Kerstdag veel treinen tussen Enschede en Zwolle uitvielen. "De griepgolf zorgt voor veel verzuim", zegt een woordvoerder van Keolis. "Mede daardoor was het tijdens de feestdagen lastig om de bezetting rond te krijgen."

Negen machinisten van Keolis zijn in februari klaar met hun opleiding. "We hopen dat zij zo spoedig mogelijk daarna hun vergunning krijgen, zodat ze ook inzetbaar zijn", aldus de woordvoerder.

Deel artikel: