Dit is een nieuwsbericht van
RTV Oost

Slecht jaar voor schapenhouders; wolf sloeg nog niet eerder zo vaak toe in Overijssel

2022 was voor een aantal schapenhouders een beroerd jaar: nog niet eerder werden in Overijssel zo vaak schapen gedood door een wolf als dit jaar. 34 keer maakte het roofdier slachtoffers, waarbij minstens 60 schapen werden gedood.

Van twee recente aanvallen is nog niet bekend of het om een wolf gaat, de resultaten van het onderzoek door BIJ12 zijn nog niet bekend. In totaal werden veertig meldingen gedaan bij de organisatie, uiteindelijk bleken drie onderzoeken geen resultaat op te leveren en was bij één aanval een hond de dader.

Een recordjaar dus, zeker qua hoeveelheid aanvallen. In 2018 werden 56 schapen gedood, maar toen werden bij één aanval in Laag-Zuthem 31 schapen gedood. 2020 en 2021 waren relatief rustig: in 2020 werden bij vier aanvallen in totaal negen schapen gedood, een jaar later waren dat er zeven in vijf aanvallen.

Ook in de provincies om ons heen is duidelijk dat de wolf oprukt. In Gelderland zijn al bijna 100 schapen gedood dit jaar en enkele tientallen meldingen worden nog onderzocht. In Drenthe staat de teller dit jaar al op meer dan 300 dode dieren, vooral schapen, en ook in Noord-Brabant en Friesland is meer schade gerapporteerd.

Provincie: geen subsidie, wel noodrasters

Waar Gelderland en Drenthe werken met subsidies voor dierhouders om hun vee te kunnen beschermen, is Overijssel daar nog niet mee bezig. Verschil is wel dat Gelderland en Drenthe te maken hebben met gevestigde wolven, waar onze provincie vooralsnog een doorgangsgebied is.

"Wij monitoren de situatie constant en waar nodig kunnen we snel opschalen", aldus de Provincie. "Wanneer de wolven passanten zijn, lenen wij noodrasters uit indien in een korte tijd in een beperkt gebied van maximaal tien kilometer aanvallen op dieren optreden. Momenteel is het beleid nog dat er geen subsidieregeling van kracht is, omdat er geen gevestigde wolf in Overijssel is."

Deel artikel: