Dit is een nieuwsbericht van
RTV Oost

PvdA en GroenLinks dringen bij provincie aan op betere veiligheid op fietssnelweg F35

Blikschade, ambulances en een hoop schrik: het gaat de laatste tijd regelmatig mis op fietssnelweg F35. Volgens de provinciale Statenfracties GroenLinks en PvdA rammelt de verkeersveiligheid op een aantal kruisingen. Zij dringen bij provincie Overijssel aan om snel maatregelen te nemen.

De F35 die Twentse steden met elkaar verbindt, moet naast een snelle ook een veilige fietsverbinding zijn. Veel Twentenaren maken graag gebruik van het brede fietspad dat parallel loopt aan de snelweg A35. Vooral op het stuk tussen Enschede en Hengelo is het druk, wat in combinatie met onoverzichtelijke kruispunten leidt tot gevaarlijke verkeerssituaties en soms ongelukken.

Ongelukken

"De Fietsersbond waarschuwde sinds 2015 al meerdere keren voor een aantal kruisingen, bijvoorbeeld die met de Kettingbrugweg," zegt GroenLinks-Statenlid Kees Slingerland. "En ze kregen helaas gelijk, het gaat er regelmatig mis. Er zijn in de afgelopen tijd acht ongelukken gebeurd. De huidige situatie is niet houdbaar. De F35 moet veiliger worden."

PvdA-collega Hans Nooter sluit zich daarbij aan. "Fietsers moeten makkelijk en ongestoord hun weg van A naar B kunnen vinden. Het hele idee van de F35 is een snelle, veilige en non-stop fietsverbinding. We zien nu regelmatig toch ongelukken gebeuren. Daaruit kunnen we alleen maar concluderen dat de situatie niet zo is als we hem hebben willen."

PvdA en GroenLinks willen dat de provincie snel in actie komt. "Samen met Hengelo en Enschede moeten we met een duurzame oplossing voor gevaarlijke oversteekpunten komen", stellen beide Statenfracties in schriftelijke vragen aan de provincie.

700 fietsers in ochtendspits

In september heeft de Fietsersbond op de kruising van de Kettingbrugweg tellingen gehouden in de ochtendspits. Het bleek dat er bij elke telling ruim 700 fietsers de kruising overstaken. In hetzelfde tijdvak passeerden slechts 20 auto’s deze kruising. Dat onderzoek wijst erop dat meer voorrangsmaatregelen ten faveure van het fietsverkeer genomen zouden moeten worden.

Deel artikel: