Dit is een nieuwsbericht van
RTV Oost

Lichtpuntje in donkere tijd: campagne fietsenmakers om lampen te repareren is een succes

Zo meteen met de fiets op pad? Check je verlichting! Nu het laat licht wordt en weer vroeg donker is, lijkt de campagne 'AAN in het donker' een schot in de roos. In deze donkere dagen gaat een team fietsenmakers dagelijks door de provincie om fietsers te helpen met reparatie of zelfs vervanging. De actie is een initiatief van Veilig Verkeer Regio Oost in samenwerking met gemeenten. Leerling-fietsenmaker Tobias geeft aan hoe groot de noodzaak is: "Van de oudere fietsen met dynamo is bij zeker de helft het licht kapot."

Aan het einde van de middag was het gisteren bij vlagen behoorlijk druk op het fietspad bij het Pieter Zandt College in Kampen. Enkele honderden mensen fietsen hier dagelijks langs. Van en naar school zitten sommige leerlingen in het vroege ochtendgloren wel een uur op de fiets. Deze school heeft een grote regiofunctie en een enkeling komt zelfs uit het 20 kilometer verderop gelegen Doornspijk gefietst.

Nieuwe koplampen

"Ja mijn koplamp was kapot dus ik ben wel heel erg blij dat ik hier nu geholpen wordt", zegt de twaalfjarige Jarno uit Doornspijk. "Nu valt het wel mee, ik ben voor het donker nog wel thuis, maar vanmorgen niet." Fietsenmaker Tobias Wolbink helpt Jarno met een nieuwe koplamp. Terwijl Tobias staat te schroeven geeft Jarno een compliment. Dat bespaart hem toch weer zakgeld dat hij anders bij de fietsenmaker in de stad had uitgegeven.

"Het gaat ons natuurlijk allereerst om de veiligheid," weet Douwe Bolsenga. Douwe is fietsenmaker bij Alifa in Enschede. Met zijn busje met gereedschap en partytent reist hij de hele provincie door. Iedere dag wordt hij vergezelt door een paar leerling-fietsenmakers. "Het bewust maken van jongeren, dat licht op je fiets echt heel belangrijk is. Dat is het doel van deze campagne."

Douwe vertelt dat er bij elektrische fietsen vrijwel nooit iets aan de hand is. Bij de fietsen met een naafdynamo ziet hij ook weinig problemen, "het zijn vooral nog die met een dynamo tegen de voorband. Het gaat steeds een beetje beter, maar nog steeds moet je er de aandacht op houden. Licht is gewoon super belangrijk."

'Deze kun je zelf opladen'

Iets verderop ontstaat een opstopping op het fietspad. Twee dames van het campagneteam delen fietslampjes uit. Het duurt niet lang of er staan tientallen scholieren stil. "Oh wacht even, dat is handig!", roept de vijftienjarige Jesse. "Die kun je zelf opladen en zo klein dat je hem in je zak kunt steken als je op school bent. Fijn."

De campagne 'AAN in het donker gaat nog de hele winter door.

Deel artikel: