Dit is een nieuwsbericht van
RTV Oost

Tientallen boeren staan bij gemeentehuis Zwolle voor gesprek met burgemeester

Het boerenprotest in Zwolle is verhuisd van het provinciehuis naar het gemeentehuis. Tientallen boeren willen een gesprek met de burgemeester, die in een persverklaring zegt best in gesprek te willen, maar dat het hem "volslagen onduidelijk is wie de leiding heeft en wat de wensen zijn van de actievoerders." Eerder vanmiddag trad de politie op door met een shovel een trekker van de weg te halen.

De boeren gaven de provincie twee weken geleden tot vandaag de tijd om te stoppen met het opleggen van dwangsommen aan zogenoemde PAS-melders. Maar het opleggen van dwangsommen is niet gestopt, en dus volgen er vandaag acties.

"Er moet wat gebeuren, dit kan zo niet langer", zegt een boer, die vanuit Friesland naar Zwolle is gekomen. "Gewoon ter ondersteuning. Het is een keer genoeg. Iedereen verschuilt zich achter elkaar, maar dit moet nu van tafel. Zo ga je niet met mensen om."

"Dit pikken we niet", zegt deze boer:

Boerenprotest in Zwolle

Of er vandaag iets zou gaan gebeuren, bleef lang onduidelijk. Uit gesprekken met boeren bleek niet dat er een grote, georganiseerde actie zou komen. Tegelijkertijd waren er ook geluiden van groepjes boeren die naar Zwolle zouden trekken. Vanochtend trekken over verschillende wegen groepen trekkers richting de provinciehoofdstad. Het gaat om boeren uit onder meer Friesland, Groningen en Drenthe maar ook Overijsselse boeren zijn inmiddels bij het provinciehuis aangekomen.

ME aanwezig

Personeel heeft vanochtend het provinciehuis uit voorzorg verlaten. De politie is bij het provinciehuis aanwezig met meerdere voertuigen, ook de ME is aanwezig. Trekkers die op de rijbaan geparkeerd stonden zijn op last van de politie ergens anders neergezet. De boeren blokkeren de weg tussen het provinciehuis en de rechtbank. Bedoeld of niet, het is een symbolische plek: een blokkade van de weg tussen politiek en rechtspraak. Er zijn tot nu toe twee mensen aangehouden, meldt de politie.

Of het tot een gesprek komt met de provincie is afwachten. De afgelopen weken is geprobeerd in contact te komen met vertegenwoordigers van de boeren, maar dat heeft niet tot een gesprek geleid meldt een woordvoerder van de provincie.

Boeren komen aan bij provinciehuis Zwolle

PAS-melders

Het gaat allemaal om de dwangsommen aan zogenoemde PAS-melders. Sinds 2019 heeft een deel van de boeren, de PAS-melders dus, een natuurvergunning nodig om te mogen werken. Door regelgeving konden ze deze echter niet krijgen. Inmiddels heeft de provincie Overijssel meerdere dwangsommen opgelegd aan boeren die zonder de vergunning doorwerken.

Twee weken geleden legden de protesterende boeren de eis neer dat Overijssel stopt met de dwangsommen. Naast het van tafel halen van de handhaving en de bijbehorende dwangsommen, willen de boeren ook dat extern salderen weer mogelijk wordt. Dat is het inzetten van stikstofruimte van bijvoorbeeld stoppende collega's om PAS-melders voort te helpen.

Over wat er vandaag verder gaat gebeuren is weinig duidelijkheid. "Ik heb geen idee. We gaan het gesprek aan, maar eigenlijk moeten we een keer ophouden met praten en gezond verstand gebruiken. Maar de mensen met gezond verstand, geen idee waar ze zijn. We zijn nu eerst hier, maar Den Haag komt nog wel aan de beurt. Er zijn er een heleboel die hebben niks meer te verliezen."

Vanochtend kwamen de boeren naar Zwolle gereden:

Ultimatum voorbij, trekkers op weg naar Zwolle

Uitspraak rechter

Gedeputeerde De Bree zei die dag meteen al dat hij op dit moment niet kan afzien van handhaving en legaliseren, omdat er een rechterlijke uitspraak ligt die de provincie dwingt dit te doen. En ook extern salderen is niet zo gemakkelijk te regelen zei gedeputeerde Ten Bolscher. "Er is vorig jaar een uitspraak gedaan waarin wordt gezegd dat je eerst moet toetsen of je die vergunning wel mag gebruiken, en dat je de vergunningsruimte eerst moet gebruiken om ervoor te zorgen dat er minder stikstof in de natuur terechtkomt. En als je dat niet kunt aantonen om die stikstofruimte aan een ander over te dragen."

Veel politie op de been bij het provinciehuis

Deel artikel: