Dit is een nieuwsbericht van
RTV Oost

Boeren protesteren bij provinciehuis om handhaven bij PAS-melders van tafel te krijgen

Enkele honderden boeren zijn vanmiddag bij het provinciehuis in Zwolle om te protesteren tegen de aangekondigde handhaving bij zogeheten PAS-melders. De provincie wil eigenlijk niet handhaven, maar ziet door een rechterlijke uitspraak geen andere oplossing meer. De boeren willen onder meer dat de aangekondigde handhaving van tafel gaat.

De boeren hebben een brief aangeboden aan het provinciebestuur, met daarin hun zorgen en een aantal eisen. Naast het van tafel halen van de handhaving en de bijbehorende dwangsommen, willen de boeren ook dat extern salderen weer mogelijk wordt. Dat is het inzetten van stikstofruimte van bijvoorbeeld stoppende collega's om PAS-melders voort te helpen. De provincie krijgt van de boeren twee weken de tijd om aan de eisen tegemoet te komen, anders volgt een nieuw en groter protest.

Beelden van het protest:

Boerenprotest in Zwolle

Gedeputeerde Tijs de Bree van Overijssel zei eerder dat de provincie juridisch geen mogelijkheden meer ziet handhaving te voorkomen. Sinds 2018, toen het eerste verzoek daarvoor kwam, weigert Overijssel dat steeds. Maar door een uitspraak van de rechter is er geen andere mogelijkheid meer, aldus de gedeputeerd. Overijssel stuurde vorige week opnieuw een brandbrief naar Den Haag om snel met een oplossing te komen, omdat de provincie drastische maatregelen vreest voor een aantal PAS-melders als er niet snel stikstofruimte wordt gevonden voor de knelgevallen.

Minister Van der Wal van Stikstof en Natuur zegt achter de schermen hard te werken aan een oplossing, maar dat die nog niet is gevonden.

Aanbieden van brief aan provinciebestuur
Boeren bij provinciehuis Zwolle

Deel artikel: