Dit is een nieuwsbericht van
RTV Oost

4 op de 5 huishoudens in Overijssel heeft glasvezel, slechts de helft gebruikt het

Vier op de vijf huishoudens in Overijssel heeft nu de beschikking over een glasvezelaansluiting. Maar dat betekent niet dat we massaal aan het snelle internet zitten: minder dan de helft van het aantal huishoudens in Overijssel heeft een glasvezelabonnement. Dat blijkt uit cijfers van de Autoriteit Consument & Markt (ACM), die RTV Oost heeft opgevraagd.

De aanleg van glasvezel was jarenlang een veelbesproken onderwerp in Overijssel. Vooral in de buitengebieden, waar huishoudens en bedrijven het decennia moesten doen met traag internet, kwamen diverse groepen in actie om er glasvezel te krijgen. Met resultaat: 84 procent van alle huishoudens in de provincie heeft nu een glasvezelaansluiting.

Bijna de helft

Maar de mensen die glasvezel hebben, gebruiken de aansluiting lang niet allemaal. Volgens de ACM hebben nu 231.860 Overijsselse huishoudens een glasvezelabonnement. Dat is nog niet eens de helft van het totaal aantal beschikbare abonnementen: in totaal hebben 508.188 huishoudens in de provincie de beschikking over het snelle internet.

Vooral in Staphorst, Zwartewaterland, Kampen en Steenwijkerland lopen de mensen niet warm voor glasvezel. Inwoners van Wierden en Rijssen-Holten zijn daarentegen koploper: 60 tot 70 procent van de huishoudens en bedrijven heeft er een glasvezelabonnement.

Zo hoog (of laag) is het aantal in jouw gemeente:

Verrast

De provincie maakte zich de afgelopen jaren hard voor glasvezel. Gedeputeerde Eddy van Hijum zegt 'verrast' te zijn door de cijfers van het aantal afgesloten glasvezelabonnementen. "Het is mooi dat we op zoveel plekken in de provincie glasvezel hebben, maar het is natuurlijk nog mooier als er optimaal gebruik van wordt gemaakt."

Overijssel is een van de meest 'verglaaste' gebieden van Nederland en zelfs van Europa, aldus Van Hijum. Daarmee doelt hij op het hoge aantal aansluitingen voor glasvezel. "Ik denk dat in het buitengebied het aantal aansluitingen ook veel hoger ligt; daar zijn nauwelijks alternatieven voor glasvezel."

Het is natuurlijk nog mooier als er optimaal gebruik van wordt gemaakt

Eddy van Hijum, gedeputeerde

Buitengebied

Annette Nijhuis, voormalig wethouder in Haaksbergen, maakte zich de afgelopen jaren met een speciale actiegroep hard voor glasvezel in het buitengebied. "Als ik bestanden moest downloaden thuis, moest ik daarvoor terug naar het gemeentehuis. Zo langzaam was de ISDN-lijn", herinnert ze zich. De lobby van Nijhuis wierp zijn vruchten af: ook het buitengebied van Haaksbergen heeft nu glasvezel. "Daardoor kunnen basisscholen in het buitengebied nu ook digitaal les krijgen en ook boeren en bed & breakfast-accommodaties hebben er profijt van."

Overijssel doet het in landelijk opzicht goed als het gaat om het aantal glasvezelaansluitingen. In gebieden als Zeeland en Noordoost-Groningen ligt het aantal beschikbare verbindingen veel lager. Ook in de dichtbevolkte Randstad is de snelle verbinding in veel postcodegebieden nog niet beschikbaar, meldt de ACM. In totaal telde Nederland in het tweede kwartaal 5 miljoen glasvezelaansluitingen. Dat waren er 300.000 meer dan in de periode daarvoor.

Deel artikel: