LTO Noord organiseert 'safari' langs dode schapen als reactie op wolvenexcursies Natuurmonumenten
Op safari langs schapen die door een wolf zijn gedood, om te ervaren wat voor impact zo'n aanval op de dieren en de boeren heeft. Een initiatief van LTO Noord, als reactie op de wolvenexcursies van Natuurmonumenten, die volgens de landbouworganisatie niet meer dan een verdienmodel zijn. "Deze safari is een initiatief met een dikke knipoog", zegt een woordvoerder van LTO, "ook om de wolvenexcursies van Natuurmonumenten te ridiculiseren." Op dit moment is er één datum gepland, volgende week, waarbij een bezoek wordt gebracht aan een schapenhouder in Emmen, in Drenthe.
Knipoog of niet, de ondertoon van het initiatief is serieus. Met het toenemend aantal wolven in ons land, neemt ook het aantal aanvallen op schapen en andere landbouwdieren toe. Onder meer in Drenthe en Friesland zijn de afgelopen maanden veel schapen gedood of zwaar verwond door wolven. De onrust onder onder meer schapenhouders groeit en inmiddels heeft de politiek in die provincies zich ook uitgesproken voor een beheersplan. In Overijssel is de situatie op dit moment niet zo ernstig, maar ook hier zijn dit jaar al meer dan vijftig schapen gedood door wolven.
Natuurmonumenten organiseert sinds een paar maanden zogenoemde wolvenexcursies, waarbij tegen betaling tijdens een boswandeling vragen over de wolf beantwoord worden door een gids. Er wordt wel nadrukkelijk vermeld dat er geen wolven te zien zullen zijn. "Ineens begreep ik waarom Natuurmonumenten zo dol is op de wolf. Het is voor hen gewoon een verdienmodel," zei voorzitter Dirk Bruins van LTO Noord daar vorige week over. "Dit is een tik in het gezicht van mensen die hun dieren verloren en gedood zagen worden."
Natuurmonumenten zegt tegenover RTV Drenthe niet te begrijpen waarop dat gebaseerd is. "Er zijn veel mensen die juist vragen hebben over de wolf", aldus woordvoerder Prak. "Een deel vraagt zich af of ze bijvoorbeeld nog een boswandeling kunnen maken nu het dier in onze provincie is. Natuurliefhebbers willen gewoon meer weten over het dier, dat kunnen we ze vertellen met kennis van ecologen, boswachters, herders en andere ervaringen uit het buitenland. Het gaat niet om een verdienmodel."
Ineens begreep ik waarom Natuurmonumenten zo dol is op de wolf. Het is voor hen gewoon een verdienmodel.
Er is tot nu toe zo'n 600 euro 'verdiend' met de excursies, daar moeten volgens Prak de gemaakte kosten voor training, voorzieningen voor vrijwilligers, openstelling van het bezoekerscentrum en de geprepareerde materialen nog vanaf."
'Alleen voor sterke maag'
LTO Noord schrijft in een persbericht dat er nu dus een alternatief komt: een safari langs slachtoffers van wolvenaanvallen. "We raden het kinderen onder de 18 jaar aan om thuis te blijven. Deze safari’s zijn helaas alleen geschikt voor mensen met een sterke maag." Navraag leert dat het een initiatief met een knipoog is, maar er wordt wel degelijk een excursie georganiseerd aldus een woordvoerder van LTO.
Op dit moment staat één bijeenkomst in Emmen op de agenda, waarbij Dirk Bruins en een dierenarts aanwezig zullen zijn. Of er daadwerkelijk dode schapen te zien zullen zijn kon de woordvoerder niet zeggen. Als er voldoende animo is, zullen er mogelijk nog meer bijeenkomsten georganiseerd worden, mogelijk ook in onze provincie.
Beheer van wolven
LTO Noord pleit al langer voor beheer van de wolf. Eind augustus werd de noodklok geluid vanwege het grote aantal dode schapen. "Nederland heeft niet de juiste leefomstandigheden voor de wolf", aldus Bruins. Ook de provinciebesturen van Friesland en Drenthe willen dat meer mogelijk wordt om de wolf te beheren, iets dat echter door wetgeving vanuit Brussel erg moeilijk is. Daarnaast zeggen experts dat beheer van de wolf, dus afschieten of verplaatsen naar een ander gebied, problemen met de wolf mogelijk alleen maar zullen verergeren.
Tegelijkertijd blijkt uit onderzoek, dat vorige winter is gedaan, dat er nog steeds te weinig wordt gedaan door landbouwdierhouders om hun dieren te beschermen. Zogenoemde wolfwerende hekken bijvoorbeeld worden nog te weinig ingezet. Volgens de dierhouders is het financieel en logistiek ondoenlijk alle schapen met wolfwerende hekken te beschermen.
Begin volgend jaar moet het nieuwe Interprovinciaal Wolvenplan klaar zijn, met daarin de afspraken die provincies hebben gemaakt over de wolf in Nederland. In eerste instantie zou het plan dit najaar klaar zijn, maar door de snelle ontwikkelingen in Drenthe en Friesland heeft dat vertraging opgelopen.