ANP
Dit is een nieuwsbericht van
RTV Oost

Weghalen protestvlaggen langs wegen kost provincie 75.000 euro

Het weghalen van omgekeerde Nederlandse vlaggen bij provinciale wegen in Overijssel kost 75.000 euro aan gemeenschapsgeld. Dat meldt een woordvoerder van provincie Overijssel desgevraagd. Vorige week kondigde de provincie al aan dat de protestvlaggen worden weggehaald, omdat steeds meer vlaggen losraken.

De omgekeerde blauw-wit-rode vlaggen hangen al maanden aan lantaarnpalen, verkeerslichten en andere plekken op en langs provinciale wegen in Overijssel. Ze werden voor de zomer opgehangen als protest tegen de stikstofplannen van het kabinet.

De vlaggen werden gedoogd door de provincie, maar die tijd is nu voorbij. "Lantaarnpalen zijn niet bedoeld voor protesten", zegt gedeputeerde Bert Boerman.

'Veiligheid in geding'

Aankomende maandag wordt begonnen met het laten weghalen van de omgekeerde vlaggen, want volgens gedeputeerde Boerman is de veiligheid in het geding. Met de komst van de herfst is de kans volgens hem groter dat vlaggen losraken, door een combinatie van regen en wind.

De kosten voor het weghalen van de vlaggen bedragen 75.000 euro. "Dat bestaat uit het daadwerkelijk verwijderen van de vlaggen door een aannemer en de verkeersmaatregelen die daarvoor getroffen moeten worden", aldus een provinciewoordvoerder.

Op welke N-weg de ingehuurde aannemers beginnen en op welke tijdstippen ze dat doen, wil de woordvoerder niet zeggen. Eerder werden aannemers die boerenvlaggen of andere uitingen van protest weghaalden, bedreigd.

Deel artikel: