ANP / Sem van der Wal
Dit is een nieuwsbericht van
RTV Oost

Krijgt de raad in Tubbergen wel zijn zin met de eis 'maximaal 150 asielzoekers'?

Maximaal 150 asielzoekers in het 'asielhotel' 't Elshuys in Albergen en géén woonunits buiten. Het is de harde eis van de gemeenteraad van Tubbergen aan staatssecretaris Eric van der Burg. Hoewel de raad daar unaniem tevreden over is, zal nog moeten blijken in hoeverre de staatssecretaris meegaat in die eis. Want juridisch heeft de gemeente weinig in de melk te brokkelen.

Vandaag zit het college van burgemeester en wethouders om tafel met staatssecretaris Van der Burg. Het college zal 'hun' eis neerleggen, maar de vraag is of de staatssecretaris überhaupt wil onderhandelen. Het verschil, 150 asielzoekers als het aan de raad ligt, 300 als het aan het COA ligt, is groot. Met de urgentie die het COA uitsprak in de rechtbank maandag en met het oog op de situatie in Ter Apel, lijkt de kans klein dat Van der Burg meegaat met de eis van het college.

Voorbespreking achter gesloten deuren

Het was gisteravond een bijzondere raadsvergadering in Tubbergen. Vol belangstelling zaten veel inwoners in de zaal, maar zij moesten geduld hebben. Tegelijk met de wethouders kwam de voltallige raad bijna een kwartier te laat binnen. Er was een voorbespreking geweest tussen raad en college en CDA-raadslid Leon Oosterik vroeg direct na binnenkomst om een schorsing zodat dat overleg kon worden hervat.

Wethouder Ursula Bekhuis tevreden met uitkomst vergadering 'Asielhotel'

De stemming na afloop was positief, door de unanieme mening van de raad. "Negentien raadsleden hebben ons nu een duidelijke opdracht meegegeven voor de onderhandelingen", reageert verantwoordelijk wethouder Ursula Bekhuis. "Ook het financiële plaatje is besproken. En natuurlijk dat we de buurt moeten betrekken bij de ontwikkelingen, dus dat gaan we doen."

Achterkamertjespolitiek

Bekhuis wil nog niet spreken van een doorbraak. "Het is een achtbaan waar we in zitten, maar we zijn er natuurlijk nog lang niet. We moeten nu beginnen aan de onderhandelingen."

De ingelaste raadsvergadering gisteravond begon dus later dan gepland, omdat de raad en het college een voorbespreking hadden. Niet transparant, maar dat is volgens Alexander Plegt van oppositiepartij Lokaal Sterk juist een strategische zet. "Het was intern wel een strijd. En je wilt dan niet dat de staatssecretaris meekijkt. Daarom voerden we het gesprek besloten."

Krijgt de raad in Tubbergen wel hun zin met hun eis voor maximaal 150 asielzoekers?

Plegt wil het absoluut geen achterkamertjespolitiek noemen. "Nee. We hebben vanaf het begin al gezegd dat we elkaar zo lang mogelijk vast willen houden als raad. We gaan voor de uitkomst en de buurt en daarom moet je af en toe geen politieke kleur bekennen. Dat komt later wel."

Als de rechter het besluit schorst, mag het COA het hotel nog niet gaan verbouwen

jurist Jan Reinier van Angeren

Vandaag volgt dus het gesprek tussen het college en de staatssecretaris. Hoe laat en waar dat gesprek plaatsvindt, communiceert de gemeente uit veiligheidsoverwegingen niet. Staatssecretaris Van der Burg zal luisteren naar de eisen en argumenten van het Tubbergse college, maar of hij er mee akkoord gaat is dus maar de vraag.

Juridische strijd?

Inmiddels heeft het COA door de uitspraak van de rechter, afgelopen maandag, het 'asielhotel' dus definitief in handen. Toch kan er nog bezwaar gemaakt worden tegen de wijziging van het bestemmingsplan door het kabinet.

"Tegen het kabinetsbesluit om de bestemming van het hotel in Albergen te wijzigen zodat er een asielzoekerscentrum kan komen, staat 'gewoon' bezwaar en beroep open", reageert jurist Jan Reinier van Angeren tegenover het ANP. "Als het besluit definitief is genomen, kan bij de voorzieningenrechter om schorsing van het besluit worden gevraagd. Als de rechter het besluit schorst, mag het COA het hotel nog niet gaan verbouwen."

ANP
De protestborden aan het 'asielhotel', die er nog steeds hangen

Als het COA een omgevingsvergunning heeft aangevraagd, neemt de minister eerst een concept-besluit. Hij kan er dan voor kiezen om belanghebbenden meteen te laten reageren als zij bezwaren hebben. Daarna neemt de minister een definitief besluit. Als het COA van hem groen licht krijgt, kan het meteen aan de slag.

Althans, dat zoú kunnen, want "binnen zes weken kunnen belanghebbenden tegen het besluit bezwaar aantekenen", zegt Van Angeren. Daarna kan beroep bij de bestuursrechter worden aangetekend. Omdat er "onomkeerbare gevolgen" aan de werkzaamheden van het COA zitten, kan tegelijkertijd bij de bestuursrechter - via een voorlopige voorziening - om schorsing van het besluit worden gevraagd. Het COA mag niet op het terrein aan de slag als de voorzieningenrechter het besluit heeft geschorst.

Deel artikel: