RTV Oost / Mark Bakker
Dit is een nieuwsbericht van
RTV Oost

Burgemeester praat buurtbewoners bij over ‘asielzoekersboot’ Zwolle: "Het kon niet anders"

"Kon het echt niet anders?" Dat was dinsdagavond de meest gestelde vraag van buurtbewoners die waren uitgenodigd op het cruiseschip in de Prinses Margriethaven in Zwolle. Het schip draagt de bijnaam 'asielzoekersboot' en ontvangt vandaag 84 asielzoekers die daar zeker vijf weken verblijven. De haven grenst aan de wijk Holtenbroek en buurtbewoners voelen zich gepasseerd. Inspraak was er niet en informatie kwam laat.

Dat het echt niet anders kon, wilde burgemeester Peter Snijders persoonlijk uitleggen. Daarom werden buurtbewoners dinsdagavond uitgenodigd voor een bijeenkomst op het dek van het schip. De burgemeester legde uit dat Zwolle wil meewerken om de crisissituatie bij het aanmeldcentrum in Ter Apel aan te pakken.

"Toen we wisten dat de rivierencruiser beschikbaar was en een plek in een haven makkelijk was te regelen, was de beslissing snel genomen" zei hij. "Het overrompelde mijzelf."

Door de nood en de snelheid waarop het allemaal geregeld moet zijn, was er volgens Snijders geen tijd voor een informatie- of inspraakbijeenkomst. Ook het informeren van buurtbewoners ging niet zoals het hoort. De burgemeester vroeg daarvoor begrip. De bijeenkomst was voor de buurtbewoners ook een gelegenheid om het schip van binnen te bekijken.

Buurtbewoners worden op de 'asielzoekersboot' in Zwolle bijgepraat

Vijf weken...?

Een andere veel gestelde vraag ging over de periode van vijf weken. Zo lang zouden de asielzoekers op het schip maximaal kunnen verblijven. Een toezegging dat het echt geen dag langer zal zijn, deed de burgemeester niet. Wel liet hij weten dat de gemeente haar best doet om zo snel mogelijk andere ruimten te vinden waar asielzoekers tijdelijk gehuisvest kunnen worden. "Dat is nog een hele opgave" verklaarde hij. In Zwolle zijn niet veel ruimten die makkelijk en vooral snel als noodopvang kunnen dienen.

RTV Oost / Mark Bakker
Slaaphut met tweepersoonsbed, kleine badkamer en een kast

Hoogzwanger

De rivierencruiser ligt op de plek waar jarenlang een vrachtschip lag dat bewoond wordt door een gezin waarvan de vrouw hoogzwanger is. Dat schip moest daar weg en volgens de regels kon dat ook, legde de burgemeester uit. Dat veroorzaakte verontwaardigde reacties.

Een mevrouw die jarenlang op een vrachtschip heeft gewoond, begrijpt hoe vervelend het voor die familie is. Wat ze eventueel kunnen doen is aanmeren aan een ander vrachtschip. Wanneer je naar de wal wil, moet je eerst over het dek van andere schepen lopen. "Weet je hoe dat is voor een hoogzwangere vrouw?" zegt ze. Het schip ligt nu nog verderop aangemeerd, maar daar mag het niet blijven. Waar de familie nu naartoe gaat, is onduidelijk.

RTV Oost / Mark Bakker
Deze rivier-cruiser dient in Zwolle als crisis-opvang voor 84 asielzoekers

Gevlucht uit Rotterdam en Zeeland

"Ik vertegenwoordig mijn vrienden die even verderop met hun vracht-woonschip liggen" zegt een man. De vrienden zijn zelf vluchtelingen; de één moest vluchten tijdens de watersnoodramp in Zeeland en de ander voor de bombardementen op Rotterdam. "Voor deze vrienden is daarom het heel normaal om vluchtelingen te helpen" zegt hij. De twee vrienden werden destijds in de regio Zwolle opgevangen. Ze vinden daarom dat de maatschappij hetzelfde moet doen voor mensen die nu op de vlucht zijn.

RTV Oost / Mark Bakker
Bijeenkomst op het dek

Uit Heeten en Nieuwleusen

De 84 vluchtelingen die tijdelijk op de riviercruiser gaan wonen verbleven de afgelopen weken in noodopvanglocaties in Heeten en Nieuwleusen. Daar zijn sporthallen omgebouwd tot een crisisopvang. "We hebben ze de aflopen vier werken leren kennen en weten daarom wie het zijn", zei de burgemeester.

Dat gaf voor een aantal buurtbewoners het gevoel dat er weinig overlast te verwachten valt. Dat is een vrees die nu nog steeds leeft omdat het voornamelijk alleenstaande jonge mannen zijn die in de noodopvanglocaties verblijven. Negentig procent van de asielzoekers die vandaag naar Zwolle komt, is man.

RTV Oost / Mark Bakker
Sporthal in Heeten diende als noodopvang; asielzoekers verhuizen naar het cruiseschip in Zwolle

Protest

Een andere vrees waarover wordt gepraat, zijn protestacties vanuit de buurt. "De meeste mensen die tegen deze 'asielzoekersboot' zijn laten zich hier vanavond niet zien", zegt een buurtbewoonster. Haar vrees is dat deze mensen van plan zijn om bij het schip te gaan demonstreren en onrust gaan veroorzaken.

De gemeente heeft al wat maatregel genomen. Zo is er op het haventerrein een groot hek geplaatst waardoor je niet zomaar bij het schip kan komen. Daarnaast is de bemanning van de rivieren-cruiser dag en nacht aanwezig.

Deel artikel: