Dit is een nieuwsbericht van
RTV Oost

Informatieavond moet ongerustheid over 'asielschip' Zwolle wegnemen: "Hoe hard is de einddatum?"

Omwonenden van het 'asielschip' in Zwolle krijgen vanavond meer informatie over de mensen die worden opgevangen op een riviercruiseschip. Vanaf morgen biedt het schip voor vijf weken onderdak aan asielzoekers, om de overvolle opvang in Ter Apel te ontlasten. Al bestaan er twijfels over of het bij die tijdspanne blijft, iets wat ze in bijvoorbeeld Meppel wel herkennen. "Er zijn veel zorgen in de stad."

Bewoners die het nieuws uit de media moesten halen, schippers die zich weggejaagd voelden. De komst van het schip naar Zwolle leverde kritische geluiden op uit de stad. Gisteren arriveerde de Thurgau Saxonia vanuit Keulen, vanaf morgen is op de boot in de Prinses Margriethaven plek voor 84 asielzoekers. Maar veel vragen zijn nog onbeantwoord.

Nog veel vragen over de tijdelijk opvang op 'asielboot' in Zwolle

"Er zijn veel zorgen in de stad, en veel vragen. Ook bij ons", vertelt VVD-fractievoorzitter Johran Willegers. "Is 1 oktober echt een harde einddatum? Welke gevolgen heeft dit voor de omgeving? Wie vangen we op? Ik heb nog nergens gelezen om wat voor groep het gaat. Veiligelanders zorgen voor veel problemen in Ter Apel, en dat zien we ook op het treintraject tussen Zwolle en Emmen. Daar is veel gedoe en agressie."

'Zeer onzorgvuldig'

De VVD'er, die vooropstelt de beelden uit Ter Apel "verschrikkelijk" te vinden en ook ziet dat er lucht moet komen in de asielketen, staat niet alleen in zijn kritiek. Ook lokale partij Swollwacht hekelt de gang van zaken.

"Zeer onzorgvuldig" en een gebrek aan "fatsoenlijke communicatie", zo schrijft de partij in schriftelijke vragen aan het dagelijkse stadsbestuur. "Hoe garandeert het college de veiligheid van inwoners en winkeliers?"

Beide partijen hadden graag een debat gevoerd over de opvang op het water in de wijk Holtenbroek. Vóórdat het schip zou aanmeren. Maar daarvoor kregen ze de handen niet op elkaar.

Willegers: "Heel jammer dat de coalitie een debat blokkeert. Mensen uit de stad verwachten ook dat wij ons als politiek hierover uitspreken, erover debatteren. Wat ons betreft doen we dat straks alsnog, begin september."

Ervaring in Meppel

Omwonenden krijgen vanavond in ieder geval de kans om hun vragen te stellen en zorgen kenbaar te maken. Een enkeling zal daarbij ongetwijfeld met een schuin oog naar de situatie in Meppel kijken.

Ook daar worden asielzoekers op een riviercruiseschip opgevangen. Dat zou tot 1 april duren, zo zegde de burgemeester daar in het voorbereidende debat toe, maar inmiddels is duidelijk dat het schip tot eind van dit jaar kan blijven liggen. Van 4,5 maand naar zo'n 15 maanden.

Het opvangschip in Meppel

'Onrustiger'

Omwonenden hekelen in Meppel vooral de communicatie vanuit de overheid, wat betreft incidenten valt het mee. "Het zou een tijdelijke oplossing zijn, nu zijn we inmiddels driekwart jaar verder. En er is geen uitzicht op een einddatum", vertelt omwonende Foppe Mosterman. "Het is alsof er een windmolen voor je deur wordt gezet, of de weg gehalveerd. Het wordt gewoon onrustiger."

In Zwolle geldt 1 oktober als einddatum, zo stelt de gemeente. Vanwege werkzaamheden bij de Scaniahaven is de Prinses Margriethaven dan nodig voor andere schepen. Vanavond zullen enkele Zwollenaren ongetwijfeld vragen stellen over hoe hard die garantie is.

Deel artikel: