Marike Gerritsen
Dit is een nieuwsbericht van
RTV Oost

Gondelvaart op elektrische toer: 'Vooruitlopen op regelgeving'

De gondels die vrijdagavond meedoen aan de jaarlijkse Gondelvaart Belt-Schutsloot hoeven dit jaar geen jerrycans met benzine aan boord te hebben. Alle creaties worden voor het eerst elektrisch door de gracht gevaren.

Nee, de gondelbouwers waren nog niet direct enthousiast toen de Christelijke Oranjevereniging (C.O.V.) afgelopen jaar het plan openbaarde om elektrisch te gaan varen. “Daarom hebben we deze motoren bij slecht en winderig weer met elkaar getest. Die test is goed bevallen, de motor is krachtig genoeg om zware gondels aan te drijven”, zegt Jarno Wever.

Toch meent Gert Weijs, voorzitter van de C.O.V. Belt-Schutsloot, er goed aan te doen: “We willen eigenlijk een beetje vooruit lopen op de regelgeving. We zijn hier omgeven door Natura2000-gebied. Je kunt je voorstellen dat je op den duur een energieneutraal evenement neer moet zetten. Toen een inwoner van ons dorp aanbod om negen motortjes te sponsoren, grepen we dat met beide handen aan.”

In totaal gebruikt de gondelvaart 9 elektrische motortjes

De groepen hebben instructies gekregen en kunnen de motor zelf bevestigen aan hun gondel. “De stekker er in en gaan”, zegt Wever, die benadrukt dat de organisatie ook een noodoplossing achter de hand heeft. “Mocht er storing ontstaan, hebben we langs de route verschillende boten liggen met een sterke benzinemotor. Maar we gaan er natuurlijk vanuit dat die niet nodig zijn”, zegt hij.

De negen gondelgroepen hebben nog tot en met vrijdag de tijd om hun creatie klaar te maken. Op die dag trekken de varende spektakels vanaf 20:00 uur door de dorpsgracht. RTV Oost strijkt met het programma ‘Zomer in Overijssel’ neer in Belt-Schutsloot om het evenement vrijdag te volgen.

Deel artikel: