Dit is een nieuwsbericht van
RTV Oost

Stormvloedkering Ramspol bij Kampen krijgt na twintig jaar software update: hinder voor scheepvaartverkeer

Het scheepvaartverkeer ondervindt de komende maanden regelmatig hinder bij het Rampsdiep bij Kampen. Rijkswaterstaat vernieuwt deze zomer het beslis- en besturingssysteem van de stormvloedkering Ramspol bij Kampen. De verouderde hard- en software krijgt na ruim twintig jaar een update.

De hard- en software die binnenkort wordt vervangen, is nodig voor het bedienen, besturen, beslissen en bewaken van de stormvloedkering. Om de nieuwe software goed te laten werken moet er regelmatig getest worden. Die testen vinden plaats tussen 12 juli en 4 oktober.

Het Ramsdiep kent drie vaargeulen en zijn om beurten gestremd. Op sommige dagen wordt de volledige kering getest voor zowel de beroepsvaart als de recreatievaart.

Vaarroutes dicht

De stremmingen duren maximaal één dag per keer. De scheepvaart wordt via de eigen kanalen (berichten aan de scheepvaart en de marifoon) geïnformeerd.

Morgen is de vaarroute dicht vanwege het testen van de seinen. Volgende week dinsdag is de planning om de balg op te blazen, tenminste als alles volgens plan verloopt. De vaarroutes zijn dan in beide richtingen voor zowel beroepsvaart als recreatievaart dicht.

Rubberen balg in goede conditie

Het rubberen balgdoek van de stormvloedkering gaat veel langer mee dan verwacht en is nog in zo’n goede conditie dat dit niet hoeft te worden vervangen. Om de kwaliteit van het doek te monitoren hangen ook test-stukken bij de kering in het water. Deze worden regelmatig op slijtage en waterdichtheid getest en gecontroleerd. Het doek doek gaat al twintig jaar mee en is nog niet aan vervanging toe. De verwachting is dat deze nog ongeveer 15 jaar meegaat.

Deel artikel: