News United / Jan Willem Klein Horstman
Dit is een nieuwsbericht van
RTV Oost

Boeren nu zélf geblokkeerd door vrachtwagen in Holten (update)

Tientallen boeren werden vanochtend zelf geblokkeerd in Holten. De colonne was onderweg naar transportbedrijf Müller Fresh Food Logistics, dat lucht kreeg van de actie en uit voorzorg de straat blokkeerde met een vrachtwagen. Inmiddels zijn de boeren vertrokken. "Wij hebben begrip voor de acties, maar zullen niet meerijden in colonnes."

Boeren gingen in gesprek met de directie van het vervoersbedrijf, dat gespecialiseerd is in het bevoorraden van winkels en supermarkten. Het doel was om verhaal te halen over waarom het bedrijf niet meedoet aan de protesten. Ook zou het bedrijf betrokken zijn bij een ongeval op de A12 bij Ede, waarbij een boer gewond raakte.

Kop koffie

Volgens Jan-Peter Müller, directeur van het transportbedrijf, verliep de actie gemoedelijk. "We hebben ze een kop koffie aangeboden en zijn met ze in gesprek gegaan. Daaruit bleek dat de boeren graag willen dat andere bedrijven hen steunen."

"Wij hebben aangegeven begrip voor de acties te hebben, vanwege het belang voor de boeren", legt Müller uit. "Toch zullen we niet meerijden in de colonnes."

Ook burgemeester Arco Hofland schoof bij het gesprek aan. "Hij heeft ook met hen gesproken en beloofde zich in te zetten voor de boeren." De actievoerders kwamen volgens de transporteur vooral uit de regio. "Het waren veelal jongere boeren met wie we allemaal plat konden praten", zegt hij met een knipoog.

Blokkade

Ondertussen stonden er tussen de 50 en 70 tractoren op de Keizersweg en Aaltinksweg, locatie van het bedrijf. Het was niet de bedoeling om het bedrijf te blokkeren, beweerden de boeren ter plaatse.

Toch werd er door de transporteur uit voorzorg een vrachtwagen voor de colonne geplaatst. Om ervoor te zorgen dat de werkzaamheden zo goed als door konden gaan. "Het is niet zo dat wij hen hebben geblokkeerd, we hebben ons bedrijf toegankelijk gehouden voor ons personeel."

De boerenactie heeft het transportbedrijf niet platgelegd. "De stoet was hier om kwart over zeven, dan zijn de meeste chauffeurs van ons allang onderweg. Dus het werk heeft niet echt stilgelegen", legt Müller uit.

"Minder effect"

Gezien het feit dat het bedrijf vers voedsel vervoert en het in een agrarische omgeving is gevestigd, voelde de directeur de bui al een beetje hangen. "We hielden er wel een beetje rekening mee. Maar bij ons heb je wel minder effect dan bij bekende grote spelers als Albert Heijn en Jumbo", refereert hij aan de blokkeeracties bij distributiecentra elders in het land.

Na een gesprek en een kop koffie, besloten de partijen rond half tien dat het zo wel mooi was geweest waarop de trekkerstoet weer vertrok. Onduidelijk is of zij huiswaarts keerden of een volgende stop op het programma hebben staan.

News United / Jan Willem Klein Horstman
Boeren nu zélf geblokkeerd door vrachtwagen in Holten

Deel artikel: