News United / Rens Hulman
Dit is een nieuwsbericht van
RTV Oost

Deventer kondigt noodverordening af vanwege blokkeerboeren

De gemeente Deventer heeft een noodverordening afgekondigd vanwege de blokkeeracties van boeren bij drie distributiecentra in de gemeente. Dit betekent dat de politie kan ingrijpen als de boeren niet zelf vertrekken. Sinds gisteren blokkeren agrariërs de in- en uitgang van de verdeelcentra van Coop, Aldi en Sligro.

De noodverordening geldt vanaf half elf deze ochtend en blijft in ieder geval 48 uur van kracht. Het gaat om de distributielocaties van Coop aan de Solingenstraat, van de Aldi aan de Birnieweg, en van de Sligro aan de Nering Bögelweg.

Door deze maatregelen is het verboden om je op te houden bij een van de distributiecentra. Ook mag je er niet in (landbouw)voertuigen stilstaan of alcohol bij je hebben / drinken.

Statement

Gisteravond deed burgemeester Ron König in een gezamenlijk statement met zijn Zwolse en Raalter collega's al een dringend verzoek aan de boeren om te vertrekken. "Onze inwoners hebben jullie gehoord, stop de blokkades", stelden de burgervaders. Acht uur 's avonds was het ultimatum, maar daar werd vrijwel niets op uit gedaan. Ook hebben volgens König meerdere gesprekken met de betrokken tot niets geleid.

Zwolle

In Zwolle besloot Peter Snijders daarom om vanaf kwart voor elf in de avond een noodverordening van kracht te laten zijn. Deze duurt 48 uur en daardoor mag iedereen in een aangegeven gebied rond de distributiecentra worden gesommeerd te vertrekken. Als daar geen gehoor aan wordt gegeven, kan er worden ingegrepen.

Uiteindelijk moest de politie ingrijpen om het gebied bij het distributiecentrum van de Albert Heijn leeg te vegen. Daarbij zijn zes personen aangehouden.

Kijk hier een samenvatting van alle grote demonstraties gisteren in Overijssel:

Deel artikel: