Dit is een nieuwsbericht van
RTV Oost

Verplichte registratie voor alle landbouwvoertuigen: "Kentekens bij protesten soms verwijderd"

Overijssel telt ruim 77.000 landbouwvoertuigen die per 1 juli officieel geregistreerd staan, waarvan een kleine 38.000 trekkers. Sinds 1 juli mogen landbouwvoertuigen die niet geregistreerd staan, de openbare weg niet meer op. Ondanks die verplichting merken RDW en de politie dat boeren tijdens de stikstofprotesten van de afgelopen weken de kentekenplaten juist van hun trekker halen. "Dat is niet de bedoeling."

Boze boeren die de weg opgaan vanwege de stikstofplannen van het kabinet: ze hebben regelmatig geen kentekenplaat. "Dat herkennen we", zegt een woordvoerder van de politie Oost-Nederland. "Maar voor een deel hebben sommige landbouwvoertuigen waarmee gedemonstreerd wordt nog geen kentekenplicht."

Dat gaat wel veranderen: per 1 januari 2025 moeten álle geregistreerde landbouwvoertuigen een kentekenplaat hebben. Nu geldt die kentekenplicht alleen nog voor voertuigen die harder dan 25 kilometer per uur rijden.

77.325 landbouwvoertuigen

Uit eerdere schattingen kwam naar voren dat Overijssel 54.000 landbouwvoertuigen zou tellen, maar dat zijn er met 77.325 geregistreerde voertuigen dus een stuk meer, blijkt uit cijfers van de RDW die RTV Oost heeft opgevraagd.

Daarbij gaat het niet alleen om trekkers en aanhangwagens van trekkers, maar ook om de zogenoemde MMBS'en, motorrijtuigen met een beperkte snelheid. Voorbeelden daarvan zijn graafmachines, wielladers, veegmachines, minitrekkers en heftrucks, maar ook grote landbouwvoertuigen als zelfrijdende oogstmachines zijn MMBS'en. Hoeveel voertuigen nog niet geregistreerd staan, zegt de RDW niet te weten.

Het aantal landbouwvoertuigen (MMBS'en niet meegerekend):

Aantal landbouwvoertuigen in Overijssel

Coulanceperiode

De landbouwvoertuigen moesten officieel voor 1 januari 2022 geregistreerd staan, maar het afgelopen half jaar gold er nog een coulanceperiode waarin niet beboet werd. Die periode is sinds gisteren voorbij: een landbouwvoertuig dat niet geregistreerd staat en toch de openbare weg opgaat, loopt nu het risico op een boete van minimaal 140 euro.

De politie laat weten strenger te gaan toezien op die registratieplicht. "De controle zal onderdeel uitmaken van onze reguliere controles op de weg. Als bij het staande houden van een landbouwvoertuig blijkt dat deze niet geregistreerd staat, dan zullen we in principe bekeuren", zegt de politiewoordvoerder.

LTO Nederland roept alle ondernemers die de registratie nog niet op orde hebben op om deze met spoed af te ronden. "Zodat zij aan de wet- en regelgeving voldoen en geen risico lopen op een hoge boete", aldus LTO.

Deel artikel: