Dit is een nieuwsbericht van
RTV Oost

Oplichter uit Deventer moet bijna miljoen euro terugbetalen en draait vier jaar de cel in

Hij moet een bedrag van 937.000 euro terugbetalen aan de Staat en bovendien draait hij voor vier jaar de gevangenis in. Een 40-jarige man uit Deventer is veroordeeld voor oplichting met cryptovaluta.

Het politieonderzoek, onder de naam Primero, komt in 2020 aan het rollen. Door een anonieme melding en een warmtemeting denken agenten een hennepkwekerij aan te gaan treffen in een loods in Deventer.

Het blijkt geen hennepkwekerij, maar een zogenoemde miningfarm. Dit is een verzamelnaam voor een plaats waar een grote hoeveelheid miners (ofwel: computers) staat. Deze worden veelal gebruikt voor de grootschalige handel in cryptovaluta. In de loods is sprake van diefstal van stroom om de miners te laten draaien.

Grootschalige oplichting

Een inbeslaggenomen laptop met veel informatie vormt de basis van een groot vervolgonderzoek door het Team Financiële Opsporing, het Cybercrimeteam, Team Digitale Opsporing en de recherche in district IJsselland. Al snel blijkt dat er veel meer niet in orde is.

Zo is de man veroordeeld voor het medeplegen van oplichting met behulp van een zelf opgezette cryptohandelsplaats. Dat is een website waar in virtuele valuta kan worden gehandeld. De handelsplaats leek een goed draaiende website en vele duizenden mensen registreerden zich als klant. Uiteindelijk is er echter meer dan 125.000 euro aan cryptovaluta van klanten weggesluisd.

'Pumpen en dumpen'

Daarnaast heeft de Deventenaar een handelwijze gehanteerd die gericht was op het pumpen en dumpen van zelfgemaakte virtuele valuta. De broncodes, de koers en het handelsvolume van de bewuste coins werden bewust gemanipuleerd.

Tenslotte is de man veroordeeld voor witwassen en betrokken geweest bij zogenoemde ‘spoofing’ van klanten van de Triodos-bank. De 40-jarige man en zijn mededader(s) deden zich voor als medewerkers van de bank en maakte klanten met QR-codes geld afhandig. Er werden duizenden euro’s buitgemaakt.

De crypto-crimineel leefde er goed van. Zo reed hij een Lamborghini sportwagen, een Porsche SUV en een Mercedes limousine.

Deel artikel: