Meer drenkelingen in de zomer: 'Een terugkerend drama'
De afgelopen zomerweken kregen we regelmatig droevige berichten vanaf de Noord-Hollandse stranden. Er overleden meerdere mensen als gevolg van een verdrinking. "Elk jaar verdrinken er weer mensen door muien en stromingen", laat woordvoerder Kees Brinkman van de KNRM weten. Hij weet nog niet of er dit jaar meer drenkelingen zijn dan voorgaande zomers. "Maar het blijft een terugkerend drama."
De afgelopen tweeënhalve week was er al drie keer sprake van een noodlottig ongeval in zee. In Velsen-Noord overleed op 17 juli een 22-jarige zwemmer op het stand, op Texel verdronk vorige week een man en gisteren ging het weer mis bij Sint Maartenszee. En daar blijft het niet bij. "Ik kan alleen in Noord-Holland al vijf gevallen terughalen uit de afgelopen weken, waarbij een zwemmer in de problemen raakte en uiteindelijk overleed", vertelt Brinkman.
Paniek is een slechte raadgever, het is belangrijk om rustig te blijven
Risico van redden
Zo ging het begin vorige maand ook al mis bij een Duits gezin in Egmond aan Zee. Een man probeerde zijn twee zoontjes te redden uit het water en kwam daarbij zelf in een mui terecht. "Dat is extra treurig, maar we zien helaas vaker dat mensen bij een reddingspoging zelf verdrinken." De Duitse vader werd gereanimeerd op het stand, maar overleed alsnog.
Wanneer badgasten iemand in het water zien die problemen heeft en zelf te hulp schieten is dat niet zonder risico. "Daarom is het belangrijk om eerst de hulpdiensten te waarschuwen voor je zelf te hulp schiet. Als je toch het water in gaat om te helpen, neem dan iets mee waar jij en de drenkeling op kunnen drijven", raad de woordvoerder aan.
Toch hebben we niet te maken met een uitzonderlijke zomer. De afgelopen jaren bleef het aantal drenkelingen namelijk vrijwel gelijk. "En ik verwacht niet dat dit jaar anders zal zijn dan in voorgaande jaren", zegt de woordvoerder. Volgens het CBS zijn er in 2021 bijna 60 inwoners van Nederland verdronken in open water.
'Tot de knieën'
Hoewel een mui of stroming een zwemmer kan overvallen, zijn er ook dingen waar de strandganger van tevoren rekening mee kan houden. Vooral buiten de bewaakte uren gaat het vaker mis. "Als er geen toezicht is worden drenkelingen minder snel gesignaleerd en kunnen ze ook minder snel geholpen worden." Dus raad de KNRM aan om alleen op plekken te zwemmen waar een strandwacht aanwezig is.
Ook weet Brinkman dat er vaak mensen verdrinken die niet goed kunnen zwemmen. "Het klinkt misschien gek, maar dan moet je echt niet dieper dan je knieën gaan."
Gevaarlijk!
De reddingsbrigade hijst ook verschillende vlaggen als raadgevers voor de badgasten. Hieronder staan ze allemaal op een rijtje.