Bruinoge Corona overleg ANP

Het toenemende aantal coronabesmettingen en drukte in de teststraat is zorgwekkend. Dat zegt voorzitter van de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord, burgemeester Piet Bruinooge van Alkmaar, tegen NH Nieuws. Toch worden er op korte termijn in onze regio geen nieuwe maatregelen genomen tegen de verspreiding van het coronavirus.

Dit is vanmiddag besproken in een wekelijks overleg met onder meer het bestuur van de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord, de GGD en de politie.

Daaruit bleek dat vierhonderd mensen zich dagelijks laten testen in de straten van Alkmaar en Zwaag. "Dat is een lichte stijging, maar van die mensen worden er ook meer positief getest. Voldoende om ons zorgen te maken", aldus Bruinooge.

Deze week werd al bekend dat er een toename is van het aantal besmettingen, ook in onze provincie. Het RIVM sprak van een 'wakeup-call'. Zo is een twintigtal besmettingen te linken aan een café in Hillegom, vlak aan de grens van onze provincie. Daarom zouden ook inwoners van Beinsdorp risico lopen op een besmetting. Ook zijn er vijf besmettingen in Bergen.

Vragen om problemen

Het verbaast Bruinooge allemaal niet. "We horen, zien en lezen dat mensen het minder nauw nemen met de maatregelen. Ik verbaas me wel over hoe weinig de anderhalve meter wordt nageleefd. Het is vragen om problemen."

Strenge maatregelen kunnen voor veel winkeliers en horecaondernemers weleens het laatste zetje zijn

Voorzitter veiligheidsregio Piet bruinooge

Waar hij een paar weken geleden nog uitsprak trots te zijn op de Noord-Hollanders, slaat nu de angst wel toe. "Als het nu weer mis gaat en de overheid legt opnieuw strenge maatregelen op is dat voor niemand fijn. Het kan voor veel winkeliers en horecaondernemers weleens het laatste zetje zijn."

Mondkapjes verplicht

Hij kan zich voorstellen dat - in plaats van een landelijke lockdown - er uiteindelijk toch op lokaal niveau beperkingen worden ingesteld. "Zoals de afsluiting van een bepaald gebied. Ook zie ik het er nog van komen dat het dragen van een mondkapje op meer plekken verplicht wordt. Maar hoe de maatregelen er precies uit gaan zien, hangt sterk af van de ontwikkeling van het virus."

Volgens Bruinooge heeft de ggd de besmette mensen in Bergen bijvoorbeeld goed in beeld. "Voor onze regio is er op dit moment geen aanleiding om nieuwe maatregelen te treffen. Wij volgen de landelijke richtlijnen en waar we kunnen denken we mee om zo veel mogelijk ruimte te geven aan onze inwoners en ondernemers."

Hij drukt mensen op het hart om je eigen verantwoordelijkheid te nemen. "Neem het kleine aantal beperkingen zoals we nu hebben serieus. Denk niet alleen om jezelf, maar ook om een ander. Zorg goed voor elkaar."