Dit is een nieuwsbericht van
NH
Aangepast

Ook UMC gaat vaccintwijfelaars voorlichten: "Informatiehiaat moet gevuld worden"

Geneeskundestudenten verbonden aan het Amsterdam UMC beantwoorden vanaf maandag telefoontjes van vaccintwijfelaars. De vaccinatietwijfellijn is een initiatief van het Erasmus MC in Rotterdam, maar inmiddels zo'n succes dat vanaf maandag ook vier andere andere universitaire ziekenhuizen de lijn gaan bemensen.

Internist Prabath Nanayakkara - Amsterdam UMC

Internist Prabath Nanayakkara is namens het Amsterdam UMC betrokken bij het opzetten van de vaccinatietwijfellijn. Ook begeleidt hij de studenten die de telefoontjes van de twijfelaars beantwoorden.

"Ik zie zieke jonge patiënten op de spoedeisende hulp die niet zijn gevaccineerd, en als we ze vragen 'waarom' komt er geen helder antwoord. Het lijkt er soms op dat er een informatiehiaat is dat gevuld moet worden, en daarom willen we hier graag aan meedoen."

'Geen virusontkenners'

Nanayakkara vindt het 'persoonlijk heel moeilijk' om te zien hoe doodzieke corona-patiënten op de IC belanden. "Als we de maatschappelijke discussie even opzij zetten, vind ik het als dokter moeilijk om te zien hoe een jonge vrouw of jonge man, van vijftig jaar, heel ziek binnenkomt. Dat had niet gehoeven."

Tekst loopt verder onder de 'lees ook'.

De meeste patiënten die met corona in het ziekenhuis belanden, zijn volgens de internist 'geen twijfelaars of virusontkenners'. "Het zijn gewone mensen die denken dat ze zo gezond zijn dat ze nooit zo ziek zouden worden. En zij willen het risico nemen."

Zeshonderd telefoontjes

Tot nog toe was de vaccinatietwijfellijn twee ochtenden per week geopend, maar omdat nu ook andere ziekenhuizen zich hebben aangesloten, is het nummer vijf volle dagen per week bereikbaar. Aan vraag geen gebrek: per ochtend worden in Rotterdam zeshonderd telefoontjes beantwoord, zo schrijft De Volkskrant vandaag.

"Het gaat van angst om onvruchtbaar te worden tot ernstige allergische reacties, aantasting van het dna, of wat het effect is op ongeboren baby's", somt Nanayakkara enkele vragen op die het Erasmus MC de afgelopen tijd binnenkreeg. "Meer nog dan over de effectiviteit zijn het vragen over de bijwerkingen van het vaccin."

De internist erkent dat er altijd mensen zullen blijven die zich niet laten overtuigen. "Zij gaan niet bellen denk ik, maar wel mensen die meer informatie willen hebben. Loop ik risico? Lopen mijn kinderen risico? Lopen mijn ongeboren kinderen risico? Die mensen kunnen bellen."

Zwanger

Omdat zwangere vrouwen bij een corona-infectie meer risico lopen op ernstige symptomen én er geen andere bijwerkingen bekend zijn dan bij niet-zwangere vrouwen, wordt zwangeren met klem aangeraden zich te laten vaccineren.

"Het is zeker veilig, en ook veilig voor het ongeboren kind, dus het advies is vaccineren, zeker vaccineren. Er zijn in de Verenigde Staten honderdduizend zwangere vrouwen gevaccineerd, bij wie geen enkele andere effecten zijn gezien dan bij niet-zwangere vrouwen."

Tekst loopt verder onder de 'lees ook'.

Ervaren artsen zijn in deze pandemie hard nodig aan het bed, maar de studenten die vanaf maandag klaar zitten om vragen te beantwoorden, zijn goed voorbereid op hun taak. "Ze hebben goed gelezen en advies gekregen hoe ze bepaalde vragen moeten beanwoorden. En als zij het antwoord niet weten, verbinden ze door met mij of een collega. Dan beantwoorden wij die vragen."

Niet overtuigen

Nanayakkara benadrukt dat de studenten niet zullen proberen om de bellers over de streep te trekken. "Wij willen dat de mensen de juiste informatie krijgen, zodat ze voor zichzelf een beslissing kunnen nemen. We willen een informatieachterstand overbruggen, niet overtuigen. Maar zoals ik zei: als ik een patiënt op de ic zie, vind ik dat jammer."

De vaccinatietwijfellijn is vanaf komende week van maandag tot en met vrijdag van 8.30 uur tot 16.30 bereikbaar: 088-7555777.

Deel artikel: