Dit is een nieuwsbericht van
NH
Aangepast

Burgemeester Castricum: bedrijven gevoelig voor crimineel geld na stoppen coronasteun

Burgemeester Toon Mans van Castricum houdt 'zijn hart vast' nu de coronasteun voor verschillende branches wordt stopgezet. Hij vreest dat onder meer horecaondernemers daardoor extra gevoelig kunnen zijn om extra geld te verdienen door met criminelen in zee te gaan.

Burgemeester Castricum over ondermijning

"We houden ons hart een beetje vast voor dit soort branches", zegt de burgemeester tegen NH Nieuws. "Er zijn natuurlijk ook veel goede ondernemers, maar de verleiding is soms groot."

Mans heeft het dan over 'ondermijning', een term waarmee wordt bedoeld dat legale bedrijven door intimidatie of omkoping de dupe worden van criminaliteit. Bijvoorbeeld door het verhuren van panden aan criminelen of het wonen tussen drugslabs met explosiegevaar. Onlangs nog werd door een enorme 'chemische stank' een gevaarlijk drugslab in Alkmaar ontdekt. Die was gevestigd op een bedrijventerrein, midden tussen doodgewone autobedrijven.

Signalen

Horecabond Koninklijke Horeca Nederland erkent het probleem dat ondernemers mogelijk kwetsbaar voor criminelen. "Er zijn nog steeds signalen zijn dat horecaondernemers die door de coronacrisis in zwaar weer terecht zijn gekomen, benaderd worden door criminele investeerders", zegt een woordvoerder. Duidelijke cijfers over het probleem zijn er echter volgens de bond niet 'door de aard van het probleem'.

De horecabond is al eerder met de overheid een campagne begonnen om ondernemers voor de gevaren te waarschuwen. "De boodschap is helder: red je bedrijf niet uit de coronacrisis door in te gaan op fout en snel geld."

De gemeente Castricum onderzoekt of ze ook bij projectontwikkelingsvergunningen kunnen onderzoeken op criminele activiteiten. Nu gebeurt dat alleen nog bij horecaondernemers (onder de Bibob-wet).

Gouden roltrap

Deze week verstuurden onder andere negen Noord-Hollandse burgemeesters een manifest naar Den Haag met de oproep om meer geld vrij te maken om deze ondermijnende criminaliteit te bestrijden. Deze 'noodkreet' moest er juist nu komen, nu de onderhandelingen voor een nieuw kabinet nog in volle gang zijn, vinden de burgemeesters.

Burgemeester van Castricum maakt zich zorgen over ondermijning

Het manifest pleit voor een aanpak op vier punten: investeren in de hele strafrechtketen, softdrugs legaliseren, de samenleving mobiliseren en de 'gouden roltrap' afbreken. Oftewel: het perspectief op 'het grote geld' wegnemen. Want als jongeren al op jonge leeftijd in aanraking komen met criminaliteit, kunnen die volgens het manifest na een paar 'treden' al niet meer terug.

Extra geld uit de staatskas

Vandaag, op Prinsjesdag, zal waarschijnlijk bekend worden gemaakt dat er 400 miljoen extra uit de staatskas wordt getrokken voor de bestrijding van georganiseerde criminaliteit. Een deel van dat geld zou bestemd zijn voor de aanpak van de ondermijnende criminaliteit.

De noodzaak die Mans ziet voor de bestrijding van ondermijnende criminaliteit mag duidelijk zijn: "We willen niet steeds geconfronteerd worden met moorden, zoals die op Peter R. de Vries of Derk Wiersum", aldus de burgemeester.

Deel artikel: