Dit is een nieuwsbericht van
NH
Aangepast

Kennemer Lyceum start proef met polsthermometer: "Boven 37,5 gaat alarm af"

"Ik heb 36,4", zegt een eindexamenleerling van het Kennemer Lyceum tegen een onderzoeker van de Vrije Universiteit. Hij heeft zijn pols net bij de 'polsthermometerpaal' gehouden. De school doet vanaf woensdag mee aan een landelijk experiment om uit te zoeken of de palen de verspreiding van het coronavirus tegengaan.

Onderzoeker Omar de Boer is namens de Vrije Universiteit coördinator van het onderzoek bij het Kennemer Lyceum. Voordat de eindexamenleerlingen hun polsen ontbloten, geven hij en rector Peter de Zoete eerst een korte toelichting op het project. Daarna komen de scholieren één voor één bij de paal om de lichaamstemperatuur op te meten.

Polsthermometers in het Kennemer Lyceum tegen de verspreiding van corona

"We onderzoeken de betrouwbaarheid van de palen om te kijken of we op die manier de verspreiding van corona tegen kunnen gaan en daarnaast kijken we of het gedrag van de kinderen verandert. We verwachten dat als kinderen weten dat ze gemeten worden bij zo'n paal, dat ze eerder thuis zullen blijven bij klachten", aldus De Boer. De proef duurt tot en met juli en de eindexamenscholieren zullen dan via een vragenlijst naar eventuele gedragsveranderingen worden gevraagd.

Ook rector Peter de Zoete meet nog even zijn temperatuur: "36 graden, hartstikke goed." Hij wil graag met de VU samenwerken in de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus, ook al gaat het op zijn school momenteel goed. "Het gaat hier prima, de besmettingen zijn ruim onder de cijfers die je dagelijks hoort. Ik vind het gewoon belangrijk om aan dit landelijk onderzoek mee te doen. Al kunnen we hierdoor maar één leerling vroegtijdig uit de school weren, dan is het voor ons al een succes."

Geen verplichting

De leerlingen zijn overigens niet verplicht om mee te doen aan het onderzoek. "Maar het is wel fijn als het een beetje in de cultuur van de school gaat passen, dat je af en toen even je temperatuur meet om te kijken hoe het met je is. Ik zie het al veel gebeuren, dus gelukkig doen de leerlingen het ook", aldus De Zoete.

Rector Peter de Zoete bij de polsthermometer in zijn school

In China hebben de polsthermometers volgens de onderzoekers wel degelijk effect. Ook Peter de Zoete heeft daar met eigen ogen gezien hoe de palen werden ingezet. "Ik was daar net na de SARS-periode en toen stonden ze overal bij winkels en events. Het zou zomaar kunnen dat we ze hier ook vaker in het straatbeeld gaan zien."

Ook nog een oorthermometer

Boven de 37,5 graden geeft de paal een alarmsignaal. "Dan moet de scholier even naar de receptie en daar wordt ook nog een tweede meting met een oorthermometer gedaan. Dan kan het besluit volgen om naar huis te gaan en een test te laten doen", aldus onderzoeker De Boer.

Op deze eerste dag klinkt er gelukkig geen alarm uit de polsthermometer. Examenleerling Tommie heeft een keurige '35.8' gescoord. "Goed dat dit kan. Fijn dat je ook zo kunt testen in plaats van via je neus of je keel, dat is vervelend. Maar eerlijk gezegd, ik denk niet dat het mijn gedrag echt gaat beïnvloeden en dat ik nu iedere dag mijn temperatuur hier ga meten."

Klasgenoot Sam is wel te spreken over de nieuwe 'aanwinst' op school. "Het is goed dat er onderzoek wordt gedaan, want de scholen moeten natuurlijk zo snel mogelijk weer helemaal opengaan. Maar ik denk niet dat dit mijn gedrag heel erg zal beïnvloeden. Ik blijf al thuis als ik klachten heb."

Polsthermometer in het Kennemer Lyceum

Deel artikel: