De skyline van Chemelot.
Dit is een nieuwsbericht van
L1 Nieuws
Aangepast

Chemelot ‘onaangenaam verrast’ door uitstel waterstofnetwerk

Minstens vier jaar langer wachten op de aanleg van een waterstofleiding. Dat was de boodschap van minister Rob Jetten donderdag. Chemelot is onaangenaam verrast.

"Het kabinet legt de lat heel hoog met de klimaatdoelstellingen van de industrie, maar is zelf niet in staat om de elementaire randvoorwaarden in te vullen", zo laat het chemiepark weten in een schriftelijke reactie.

Niet voor 2032

De ondergrondse leiding moet onder meer waterstof gaan vervoeren van Rotterdam via Moerdijk en Zuid-Limburg naar Duitsland. Nu is die leiding op zijn vroegst in 2032 klaar. Maar dat kan ook later worden, zo waarschuwde de minister alvast.

Schakel

Waterstof moet een belangrijke rol gaan spelen in de energietransitie door de rol over te nemen van kolen, gas en olie. Met de waterstofleiding zou Limburg een belangrijke schakel worden in het doorvoeren van waterstof richting Duitsland en verder.

Schadelijk voor vertrouwen

Gedeputeerde Stephan Satijn spreekt van een lastige boodschap, ook voor de Provincie Limburg. "Deze vertraging van de aanleg van de Delta Rhine Corridor is wel schadelijk voor het vertrouwen in het Rijk. Maar het is natuurlijk een enorme uitdaging waar we als overheid mee te maken hebben om enerzijds snel een landelijk waterstofnetwerk te bouwen en anderzijds rekening te houden met de effecten op de ruimtelijke omgeving."

Waterstofinstallatie

Chemelot heeft daarnaast grote verduurzamingsplannen. Waterstof is daarbij een belangrijk onderdeel. Er zijn onder meer plannen voor een waterstofinstallatie op het Chemelot-industriecomplex. Een netwerk om waterstof te vervoeren is daarbij onontbeerlijk.

Wel boetes

Het is niet vreemd dat Chemelot nu verontwaardigd is: "Dat gold al voor de elektriciteitsvoorziening en daar komt waterstof nu nog bij. Tegelijkertijd worden er wel hoge boetes aan de industrie opgelegd als ze de doelstellingen niet halen."

Ambities overeind

Toch zegt Chemelot niet te willen tornen aan de doelstelling om de eerste volledig circulaire en klimaatneutrale chemische site te worden. “Maar dat wordt door dit soort ontwikkelingen niet makkelijker.” Maar hoe het uitstel van het Rijk doorwerkt op deze ambitie kan Chemelot nu nog niet zeggen.

Lobby

Gedeputeerde Satijn noemt het uitstel vervelend omdat de provincie de verduurzaming van Chemelot juist wil versnellen. Daarvoor is al een lobby gestart "Zoals we uiteenzetten in ons 'Limburgs bod voor een duurzaam Chemelot' waarin het belang van de Delta Rhine Corridor evenals de rol van het Rijk als noodzakelijke randvoorwaarde staat beschreven."

Deel artikel: