Brand brandstichting pyromaan stock iStock

Ruud V. (47) heeft niemand benaderd om brand te stichten bij zijn ex-partner en mensen in haar omgeving. Dat stelt de Venlonaar zelf.

Hij zou vanuit de gevangenis brandstichtingen hebben 'besteld' bij zeker twee verschillende mannen. Maar volgens Ruud is hij ten onrechte weggezet als 'een beest'.

Forse gevangenisstraf

In 2018 werd Ruud veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf voor het stalken van zijn ex-vriendin. Daar kwam in de zomer van 2019 een gevangenisstraf van vijf jaar bovenop. Ruud werd toen veroordeeld voor twee brandstichtingen en wederom het stalken van zijn ex-partner. Ten onrechte, claimt de veertiger. Het hoger beroep in die laatste zaak loopt nog.

Streng regime

Ruud zat voor die laatste kwestie in de gevangenis in Arnhem. Vanuit die bajes zou hij in januari en juni 2020 mensen hebben benaderd om opnieuw brand te stichten bij zijn voormalige geliefde en mensen in haar omgeving. Justitie nam direct maatregelen. Ruud werd overgeplaatst naar de gevangenis in Leeuwarden en kwam in een extra streng regime te zitten.

Inmiddels is dat regime weer ietwat versoepeld, maar hij blijft onder verscherpt toezicht staan. Zo worden de telefoongesprekken die Ruud voert standaard meegeluisterd.

Eigen dossier

De hoofdrolspeler wijst andere mensen aan als degenen achter de brandstichtingen. "Waarom zitten zij niet vast?" Ruud schreef in zijn cel een lijvig dossier bij elkaar, naar eigen zeggen 250 pagina's dik, met daarin zijn visie op de feiten. "Daar staan vragen in die nooit door de politie zijn onderzocht. Die branden zijn gesticht vanwege schulden bij een motorclub."

'Lees mijn kladblok'

Justitie heeft laten weten open te staan voor een gesprek met Ruud, maar dan moet hij wel praten tijdens politieverhoren. "Tot dusver heeft meneer steeds gezegd: ik praat niet, lees mijn kladblok maar. Daarnaast gaat zijn verhaal over de zaak waarin hij al is veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf, niet over de nieuwe verdenking: het uitlokken van twee mensen om brand te stichten."