Dit is een nieuwsbericht van
L1 Nieuws
Aangepast

Video: Neem een kijkje in de Stadsmuur van Maastricht

Het is inmiddels bijna twee jaar geleden dat een deel van de stadsmuur in Maastricht instortte. Het herstel zal nog wel enkele jaren gaan duren. En dat heeft onder meer te maken met bouwhistorisch onderzoek.

In de afgelopen weken is een groot deel van het Rondeel uitgegraven. Stukken historie, die eeuwen onder de grond hebben gelegen, zijn weer zichtbaar geworden, waaronder een aantal schietgaten. "We wisten wel dat ze er zaten, omdat je vanaf de buitenkant kon zien dat ze dicht waren gemaakt", vertelt bouwhistorica Birgit Dukers. "Maar ze hebben 400 jaar onder de grond gelegen."

Een van de meest opvallende ontdekking is de afbeelding van een soort vogel die zich bevindt op een vlakke wand, die de zijkant moet zijn geweest van een gewelfde doorgang. "Het is waarschijnlijk een krijttekening", vertelt Dukers. "Vroeger werd dit Rondeel de Drie Duiven genoemd en wellicht is het een duif, maar het kan ook gewoon een tekening zijn van iemand die hier wacht liep en zich verveelde."

Stadsmuur (02 mrt 2021) 4

De komende periode wordt nog meer bouwhistorisch onderzoek aan de stadsomwalling gepleegd. Het zal naar verwachting nog jaren duren voordat de ingestorte stadsmuur en het Rondeel hersteld zijn.

Deel artikel: