Dit is een nieuwsbericht van
RTV Noord

Eelde en Lelystad enige overgebleven kandidaten voor straaljagerbasis

Groningen Airport Eelde (GAE) en Lelystad Airport zijn de enige twee burgerluchthavens die nog in beeld zijn voor de komst van straaljagers. Zowel de provincie Groningen als Drenthe zijn tegen de komst van de straaljagers. 'Het lijkt me verstandig als ze eerst naar andere opties kijken', zegt de Groningse gedeputeerde Bram Schmaal.

In Nederland is volgens Defensie meer ruimte nodig voor het onderbrengen van drie squadrons, die bestaan uit in totaal 45 straaljagers. Daarnaast is er zo nu en dan plek nodig voor veertig toestellen uit het buitenland en tien transportvliegtuigen.

Defensie heeft daarom drie verschillende uitbreidingsscenario's bedacht. De eerste optie is het uitbreiden van het aantal vliegtuigen op de militaire vliegvelden in Leeuwarden en Volkel. In de andere scenario's komen er één of twee extra tijdelijke of permanente locaties bij waar straaljagers kunnen landen en opstijgen.

Andere luchthavens vallen af

De andere Nederlandse burgervliegvelden vallen volgens de provincie Drenthe af als basis voor gevechtsvliegtuigen, meldt RTV Drenthe. Eindhoven is al gedeeltelijk een militair vliegveld. Schiphol, Rotterdam The Hague Airport en Maastricht Aachen Airport zijn de andere civiele luchthavens.

'Er worden op dit moment twee locaties onderzocht: Lelystad en Eelde. Afhankelijk van dat onderzoek zal de Rijksoverheid een finale afweging maken', zegt de Drentse gedeputeerde Yvonne Turenhout. Defensie is volgens de provincie Drenthe nog niet van plan om Eelde al bij voorbaat door te strepen als optie voor de straaljagers.

Noordelijke 'no-go'

De provincies Drenthe en Groningen zijn faliekant tegen de komst van de defensietoestellen naar Eelde. Ze maken zich zorgen over geluidsoverlast voor inwoners en negatieve effecten op de natuur.

Voor de Groningse gedeputeerde Bram Schmaal is Eelde geen logische keus, ondanks dat bijvoorbeeld het militaire oefenterrein voor de vliegtuigen de Vliehors op Vlieland redelijk dichtbij is, 'In een straal van vijftien kilometer wonen 450.000 mensen en de F35 maakt nog meer herrie dan de F16's.'

We gaan ervan uit dat Defensie niet klakkeloos dingen gaat doordrukken

Bram Schmaal - Gedeputeerde provincie Groningen

'Er zijn wel andere opties'

'We snappen best dat Defensie een uitdaging heeft', zegt Schmaal. 'Daar hebben we ook gesprekken mee gevoerd. Groningen doet al het een en ander met Defensie, denk aan de Marnewaard en andere plekken. Vliegveld Lelystad is spiksplinternieuw en zo zijn er wel meer opties in Nederland. Het lijkt mij verstandiger als ze eerst daar eens naar gaan kijken.'

We blijven in gesprek

Voor Schmaal is het nog geen gelopen race. 'Defensie is het nu aan het onderzoeken. Wij hebben samen met de provincie Drenthe laten weten hoe wij er in zitten. Er zijn nog diverse inspraakmogelijkheden. We blijven in gesprek. We gaan ervan uit dat Defensie niet klakkeloos dingen gaat doordrukken.'

Drents gedeputeerde Turenhout: 'Onze inwoners hebben al genoeg voor hun kiezen gehad met betrekking tot de gaswinning, dus wat ons betreft is het een no-go.'

Een woordvoerder van Defensie laat weten dat iedereen de mogelijkheid heeft gehad om te reageren op de plannen. Binnenkort volgt een reactie op alle zienswijzen.

Bekijk hieronder de reactie van de Drentse gedeputeerde

Eelde en Lelystad enige overgebleven kandidaten voor straaljagerbasis

Bekijk hieronder de reactie van Groningse gedeputeerde Bram Schmaal

Schmaal: 'Dat dit gebied weer wordt aangewezen om problemen op te lossen'

Deel artikel: