Dit is een nieuwsbericht van
RTV Noord

Gaswinning in Groningen leverde 428 miljard euro op

Bijna zestig jaar na de start van de gaswinning in Groningen is eindelijk duidelijk welk bedrag dit heeft opgeleverd. In totaal werd er, gecorrigeerd voor inflatie, 428 miljard euro winst gemaakt, waarvan de staat, via afdrachten en winst van staatsdeelnemingen, 363,7 miljard opstreek.

Dat blijkt uit berekeningen van aandeelhouder Shell, die zijn ingezien door het FD.

64 miljard voor de NAM

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM), exploitant van het Groningenveld, ontving de overige 64,7 miljard en keerde dat uit als dividend aan aandeelhouders Shell en ExxonMobil. In een reactie bevestigt het ministerie van Economische Zaken en Klimaat de verdeling van de winst tussen de staat en 'de olies'.

Shell maakte de berekeningen in het kader van de parlementaire enquête naar de gaswinning in Groningen. Het bedrijf baseert zich op de jaarrekeningen van de Maatschap Groningen en belastingaangiften van de NAM.

Kosten relatief laag

Uit de cijfers blijkt verder dat de kosten van de gaswinning in het Groningenveld relatief laag zijn. Die bedroegen volgens het FD sinds 1969 'slechts' 27,8 miljard euro. Dat komt onder meer doordat er in een klein gebied veel gas geproduceerd werd, waardoor het aantal verwerkingsinstallaties geconcentreerd kon worden. Bovendien hoefde het gas niet ver getransporteerd te worden en was de druk in het veld zo hoog dat er lange tijd geen compressoren nodig waren om het gas op te pompen.

Bijna de helft van de kosten werd gemaakt in de afgelopen tien jaar, waarin de NAM miljarden moest betalen voor de compensatie van aardbevingsschade en versterking van huizen.

Strikt geheim

Hoeveel geld er met het Groningse gas verdiend werd, bleef tot nu toe altijd geheim. Jaarrekeningen van de Maatschap Groningen, het in 1963 opgerichte vehikel vanwaaruit de staat met NAM-aandeelhouders Shell en ExxonMobil het Groninger gasveld exploiteert, worden strikt geheim gehouden.

Overigens vinden er vandaag geen verhoren plaats in de parlementaire enquête.

Deel artikel: