Dit is een nieuwsbericht van
RTV Noord

GroenLinks slaat eerste piketpaaltjes, maar maandag begint het echte werk: 'Nu de eerste duiding'

Het GroenLinks-pand in het centrum van Groningen druppelt donderdagavond langzaam vol met leden van de nieuwe fractie van GroenLinks. Iedereen heeft er een korte nacht opzitten, maar dat mag de pret niet drukken. De partij is nog altijd de grootste in de gemeente Groningen. Ondanks zetelverlies overheerst tevredenheid.

Alle betrokkenen hadden zich al voorbereid op een zetelverlies. In 2018 schoot de partij als een komeet omhoog van vier naar elf zetels. Na gisteravond zijn daar nog negen van over. Dat aantal is voldoende om de grootste partij te blijven en dus zit GroenLinks aan het roer van de nieuwe coalitieonderhandelingen.

Donderdagavond wordt er gebak gegeten en wordt er nog druk nagepraat over de verkiezingsuitslag. Die is gunstig voor de partij want de kiezers wisten de linkse partijen goed te vinden in Groningen.

GroenLinks slaat eerste piketpaaltjes

Chaos

Alle ogen zijn de komende tijd gericht op Mirjam Wijnja, ze is de fractievoorzitter dus het gezicht van de grootste partij. De grote winst in 2018 overviel de partij enigszins, maar daar is naar eigen zeggen wel van geleerd: 'Het is goed om ruim op tijd met elkaar te bespreken wat je belangrijk vindt', zegt Wijnja. 'Dat gaat niet alleen over de inhoud, maar vooral ook over het proces. Politiek gaat ook over samenwerking en dan is het goed als je uitgebreid met elkaar heb gesproken over wanneer je wat doet en wie welk mandaat heeft. Als je daar ruim op tijd mee begint dan geeft dat een stabiele basis.'

Je moet nooit in deze fase zeggen dat je er zeker van bent om met een bepaalde partij in de coalitie te stappen

Mirjam Wijnja - fractievoorzitter GroenLinks Groningen

Die stabiele basis moet er volgens de voorvrouw zijn, want na de verkiezingsuitslag breekt er naar eigen zeggen chaos uit. Iedereen wil dan iets van de grootste partij. 'Het klinkt misschien heel stom want wellicht hebben andere partijen het wel, maar wij hadden het niet: een soort van draaiboek waarin staat waar je rekening mee moet houden en hoe bepaalde dingen zijn georganiseerd.' Dat alles staat dus gedocumenteerd bij GroenLinks en is voorzien van een update. 'Dat maakt dat je de chaos die nu komt makkelijk handelen, de basis ligt er.'

Kijkend door het raam van GroenLinks

Doorgaan met PvdA

Ook al ligt de verkiezingsuitslag op het moment van de samenkomst nog geen 24 uur achter de politici, toch gaat de meest prangende vraag over de samenstelling van het nieuwe college. Wijnja doet daar nog niet al te veel uitspraken over. Alhoewel ze eerder al liet weten positief tegenover een eventuele samenwerking te staan met de Partij voor de Dieren. Daags na de verkiezingen zet ze de deur nog wijder open voor de PvdA, de huidige coalitiegenoot.

'Je moet nooit in deze fase zeggen dat je er zeker van bent om met een bepaalde partij in de coalitie te stappen. Wat we in ieder geval weten is dat wij en de PvdA al lang en op een goede manier met elkaar samenwerken.' Ze zegt dan ook dat het voor de hand ligt om samen met die partij verder te gaan, de partijen liggen namelijk dicht bij elkaar.

Deel artikel: