CHE-voorzitter wil gratis studiejaar voor alle studenten
Geef studenten van alle hogescholen en universiteiten een gratis vijfde studiejaar. Die oproep doet Jan Hol, voorzitter van het college van bestuur van Christelijke Hogeschool Ede (CHE) aan demissionair premier Mark Rutte. Door de coronamaatregelen lopen studenten studievertraging op en zijn hun prestaties minder.
De studenten in Ede hebben het heel erg moeilijk. Hol: "Ze zitten op hun kamer van 12 vierkante meter. Daar slapen ze, studeren ze en ontspannen ze. Wie in september bij ons is begonnen als eerstejaars, heeft tot aan de strenge lockdown van midden december hoogstens één of twee dagen per studieweek andere studenten en docenten gezien. Sinds midden december is nagenoeg alles alleen online. Je bouwt niets op en je wordt eenzamer."
Bekijk hier de reacties van studenten. De tekst gaat eronder verder.
Mentale hongerwinter
De drie voornaamste taken van het hoger en universitair onderwijs komen in de knel, gaat hij verder. "We hebben het dan over het vormen van kennis, samenwerken en over persoonsvorming. Jongeren zitten in een cruciale fase in hun ontwikkeling. Ze missen door de coronamaatregelen heel erg veel."
Irene ten Voorde sprak op Radio Gelderland met Jan Hol:
In zijn open brief aan Rutte gaat Hol in op de mentale gevolgen van de lockdown voor studenten. "We hebben hier op school een werkgroep ‘Hoe Houden We Het Vol?’. En die meldt vrijwel wekelijks dat steeds meer studenten vertraging oplopen, hun prestaties dalen, minder vrolijk worden, zich zorgen maken over hun toekomst. Ze leven eigenlijk in een mentale hongerwinter. Velen van hen hebben continu last van dreiging, angst en isolatie. En dat schaadt onze jonge generatie. "
'De KLM krijgt miljarden'
Hij verwijst in zijn brief aan Rutte naar diens collega in het kabinet, minister Wopke Hoekstra van Financiën: "Hij heeft miljarden over voor de KLM (waar ik als oud-luchtvaartmedewerker best sympathie voor heb), dus waarom zou Wopke niet een kleiner bedrag kunnen doneren voor een extra studiejaar voor onze jonge mensen?"
Het extra studiejaar voor het gehéle voortgezet, hoger én wetenschappelijk onderwijs kost de schatkist circa 3 à 4 miljard euro, schat Hol. "De rente op de kapitaalmarkt is negatief. Dat is een voordeel voor de schatkist. We zullen het ooit moeten terugbetalen, maar dit moet toch te regelen zijn."
'Sympathiek, maar ik zie liever gerichte steun'
Tweede Kamerlid Lisa Westerveld uit Nijmegen (GroenLinks) snapt het voorstel van Hol, maar ziet liever gerichte steun in plaats van een gratis collegejaar voor elke student: "De oproep vind ik sympathiek en ook begrijpelijk, want er moet meer gebeuren om studenten te helpen. Maar ik zie nog liever dat er gerichte steun komt: sommige studenten kunnen gewoon studeren en lopen geen vertraging op, terwijl anderen niet verder kunnen vanwege wegvallen van stages of flinke vertraging."
Onderwijsminister Ingrid van Engelshoven zegt dat er wordt bekeken welke problemen in het onderwijs moeten worden aangepakt. Daarvoor is twee weken terug een 'nationaal programma' aangekondigd. Of een gratis studiejaar tot de mogelijkheden behoort, kan ze nog niet zeggen.