Tippelzone Nijmegen blijft open
De tippelzone bij het Centraal Station in Nijmegen blijft open. Dat heeft de gemeenteraad van de Waalstad woensdagavond besloten. Het college van burgemeester en wethouders drong al heel lang aan op sluiting van de werkplek voor straatprostituees.
De gemeenteraad gaat daar niet in mee. Hulp bieden aan straatprostituees om desgewenst een ander leven in te stappen vindt de raad, net als het college, een goed idee. Maar sluiting van de tippelzone, als stok achter de deur om zo'n ander leven te beginnen, gaat de raad te ver.
Inhumaan
De gemeenteraad van Nijmegen was altijd al in meerderheid tegen sluiting van de tippelzone, maar het college vindt de werksituatie van de vrouwen inhumaan. Een project van anderhalf jaar waar 1,5 miljoen euro voor is uitgetrokken, zou de vrouwen een ander pad op moeten helpen.
Tegenstanders van de sluiting vinden het opheffen van de werkplek voor de straatprostituees juist inhumaan. Het is een plek die een decennium geleden juist door diezelfde lokale overheid is opgezet, om de tippelaarsters hulp en een veilige werkplek te kunnen bieden. Sluiting zorgt er volgens onderzoeken voor dat de prostitutie ondergronds gaat en daarmee nog onveiliger wordt.
Uitbreiden in plaats van sluiten
De Nijmeegse gemeenteraad stemde ook voor het onderzoeken van de mogelijkheden tot uitgifte van nieuwe pasjes, die sekswerkers toegang geven tot de tippelzone. Nu werken er nog vrouwen illegaal net buiten de tippelzone. Pasjes worden al jaren niet meer uitgegeven in een zogenoemd uitsterfbeleid.
In Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Eindhoven zijn de zones al veel langer geleden gesloten. In 2019 volgde Groningen en eind juni sluit die in Utrecht. Alleen Nijmegen en Arnhem hebben dan nog een voor straatprostituees ingerichte werkplek.