Dit is een nieuwsbericht van
Omroep Gelderland

Kringloopwinkels vrezen voor voortbestaan: 'Registratieplicht is niet te doen'

Van servies tot een trui en van een stoel tot een boek: bij de vele kringloopwinkels in onze provincie komen aan de lopende band goederen binnen die vervolgens een tweede leven krijgen. Maar handhaving van de registratieplicht zou voor veel kringloopwinkels wel eens de doodsteek kunnen worden. Uitbaters voorzien onbegonnen werk en vrezen in sommige gevallen zelfs voor het voortbestaan van hun winkel.

De registratieplicht, het Digitaal Opkopers Register (DOR), is in het leven geroepen om heling en witwassen tegen te gaan. Dat betekent dat opkopers alle spullen die ze binnenkrijgen moeten registreren, en dat de mensen die het komen brengen zich moeten legitimeren. "Het wrange is dat kringloopwinkels die spullen gedoneerd krijgen, ook worden gezien als handelaar", verduidelijkt Rachel Heijne, directeur van de Branchevereniging Kringloopwinkels Nederland (BKN).

Gonny Pastoor runt een kringloopwinkel in Doetinchem, waarvan in de Achterhoek nog drie andere vestigingen zijn. Ze vreest chaos. "Wij krijgen over vier vestigingen jaarlijks gemiddeld ongeveer 10 miljoen kilo aan goederen binnen. Dat zou je dan allemaal na moeten gaan kijken. Dagelijks komen hier 160 mensen brengen en dan halen we ook nog op 90 adressen op, alleen in Doetinchem al. Het is allemaal heel onlogisch: als je iets zou stelen, dan ga je het toch niet bij de kringloopwinkel inleveren."

Angst voor handhaving

Eigenaar Medo van de Arnhemse kringloopzaak In en Uit heeft nog geen handhavers over de vloer gehad. "Maar daar ben ik wel bang voor." Als je niet aan de registratieplicht voldoet, dan dreigt namelijk er een hoge boete. "Ik heb al moeite met het vinden van vrijwilligers. Als we dit allemaal moeten registreren, dan is dat niet te doen. Als ze echt gaan handhaven, dan zou dat betekenen dat ik moet sluiten."

Ook Wil Schoonderbeek uit Ede ziet het somber in. "Wij zijn een goededoelenwinkel en schenken het geld aan goede doelen. Ik ben bang dat wanneer je alles moet gaan registreren, mensen gewoon niet meer komen. Het is gewoon belachelijk, te gek voor woorden."

Pastoor is met haar winkel aangesloten bij de branchevereniging en heeft haar hoop gevestigd op de afspraken die de BKN met het ministerie heeft kunnen maken. "We hebben het voor elkaar gekregen dat er voor onze leden een uitzondering komt in de nieuwe wet", zegt Heijne.

Uitbaters van kringloopwinkels zouden dan dus niet hoeven te vragen om legitimatie en alleen maar spullen moeten registreren die een uniek nummer hebben, zoals fietsen en telefoons. Maar in Gelderland is het overgrote deel van de kringloopwinkels (en tweedehands winkels) niet aangesloten bij de BKN, het geldt voor slechts 28 van de 264 winkels.

Als dit de praktijk wordt, dan gaan een hoop winkels omvallen

Heijne benadrukt dat de branchevereniging wel heeft gepleit om deze uitzondering breder te laten gelden. "Het ministerie geeft aan dat zij ook wel zien dat er een heleboel winkels zijn die te goeder trouwe zijn, maar er zitten ook cowboys tussen. Ik snap wel dat ze zeggen: we moeten wel iets hebben dat we kunnen controleren."

Eigenaresse Wil Schoonderbeek uit Ede hoopt dat er ook voor de andere winkels een uitzondering komt. "Spullen moeten allemaal duurzaam en hergebruikt worden en dan willen ze zoiets gaan doen, het is echt van de zotte. Als dit de praktijk wordt, dan gaan een hoop winkels omvallen."