Dit is een nieuwsbericht van
Omroep Gelderland

Stoppen met omstreden voedselattractiepark is 'te simpel', vier scenario's op tafel

Stoppen, doorgaan, wachten of aanpassen. Dat zijn kortweg de vier scenario's die de gemeente Ede de komende maanden gaat uitwerken voor het miljoenen kostende voedselattractiepark World Food Center Experience. De Raad van State zette in december een streep door het huidige plan en dus moet de gemeente nu opnieuw naar de tekentafel. "Het is te simpel om te zeggen: we stoppen."

Dat zei verantwoordelijk wethouder Leon Meijer donderdagavond tijdens een informatiesessie van de Edese gemeenteraad. Het omstreden attractieplan is al jaren een politiek heet hangijzer. Zo legde Ede al zes miljoen euro in en heeft de provincie Gelderland zeventien miljoen euro klaarstaan. In totaal kost het project ruim 33 miljoen euro, mits dat - uiteraard - niet overschreden wordt.

Maar die kans is best groot, zeker nu de Raad van State de bouw van het attractiepark tot een halt roept. Volgens de hoogste bestuursrechter is niet goed onderzocht wat de stikstofschade van het project op de natuur is. "Het is een forse tegenvaller", reageert wethouder Meijer. "De experience kan waarschijnlijk niet in de huidige vorm doorgaan."

Veel kritiek

Het oorspronkelijke idee van het voedselattractiepark op de leegstaande Prins Mauritskazerne is dat bezoekers er alles over voeding en voedsel te weten kunnen komen in een driedimensionale omgeving. De initiatiefnemers schatten dat de Experience zo'n 300.000 bezoekers per jaar zal trekken.

Op het plan kwam (en komt) veel kritiek. Tegenstanders vinden het te duur en denken dat er te weinig bezoekers komen. Het is voor het park dan onmogelijk om het hoofd boven water te houden.

Voorstanders vinden juist dat de Experience Ede op de kaart zet als hoofdstad van het 'voedselbewustzijn'. Al lijkt deze groep na het besluit van de Raad van State wel kleiner te worden. Onder meer gemeentelijke- en provinciale politici die ooit voor waren, twijfelen openlijk aan de komst van het voedselpretpark.

Scenario's

Zover wil wethouder Meijer nog niet gaan. Samen met ambtenaren gaat de gemeente de komende maanden onderzoeken hoe het nou verder moet. Zo wordt gekeken of het huidige plan op de een of andere manier toch door kan gaan, maar ook of het schrappen van de geplande aanbouw een optie is. Het voordeel hiervan is dat het indienen van een nieuw plan juridisch minder ingewikkeld is. Het nadeel is dat de business case van de Experience dan anders wordt en mogelijk minder rendabel is.

Op tafel ligt ook het bevriezen van het plan. In de toekomst, als de stikstofproblematiek minder speelt, is het misschien makkelijker om het project af te krijgen. De laatste optie die wordt besproken is stoppen, maar het is volgens de gemeente totaal onduidelijk wat daar de financiële en juridische gevolgen van zijn.

In de komende maanden wordt duidelijk wat er met het World Food Center Experience gaat gebeuren. Wethouder Meijer verwacht dat de gemeenteraad in juni een besluit kan nemen.

Bekijk hier wat het oorspronkelijke plan van het Wold Food Center Experience is:

Komt het World Food Center er of niet?