Omroep Gelderland
Dit is een nieuwsbericht van
Omroep Gelderland

Brand na besparen op gas met 'bloempotkachel': 'Voortaan trek ik wel sloffen aan'

Steeds meer mensen verwarmen met terracotta potten om gas te besparen. Het gebruik van deze 'bloempotkacheltjes' is echter niet zonder risico. Bij Nathalie Strijker uit Alem (gemeente Maasdriel) leidde het tot een brand.

"Net als veel anderen zijn wij ook op zoek naar manieren om te besparen op gas", vertelt ze. "Ik zag die bloempotkacheltjes op veel websites voorbijkomen en dat wilde ik ook wel proberen."

Nathalie kocht er twee op Marktplaats. Nadat het kacheltje een paar uur gebrand had (en inderdaad best wat warmte afgaf) ging het volgens haar al mis. "Ineens sloeg de vlam er in. Achteraf is de conclusie dat het te heet werd onder de bloempot waardoor de paraffine van de kaarsjes is gaan branden. We zagen het gelukkig op tijd dus de schade is beperkt gebleven tot een stinkende woonkamer."

Ook een Arnhemse waarschuwt voor 'verwarming' met een terracotta pot en waxinelichtjes. "Mijn vriendin en ik konden bijna het hele flatgebouw ontruimen omdat die bij de bovenburen in de fik was gevlogen en ze zelf vooral bezig was het brandalarm uit te krijgen", twittert ze.

Bekijk hier hoe het misging bij Nathalie:

Besparen op gas met 'bloempotkacheltje' leidt tot brand

'Niet goedkoper'

Veiligheidsregio Utrecht wijst op de gevaren van het gebruik van een bloempotkachel, meldt RTV Utrecht. "Het is logisch dat mensen in deze tijd op zoek gaan naar manieren om hun energieverbruik te verminderen", laat een woordvoerder weten. Maar aan deze manier kleven volgens hem wel een aantal risico's. "En dat zijn niet alleen brand- en verbrandingsrisico's, maar ook zeker het risico op koolmonoxidevergiftiging. Bovendien is aangetoond dat deze manier van verwarmen niet goedkoper is dan met de cv-ketel."

Intratuin Arnhem geeft aan dat er de laatste tijd meer terracotta potten worden verkocht en dan met name de grotere. Intratuin Duiven ziet die tendens overigens niet. TuinWereld Nijmegen/Wijchen zien wel een duidelijke stijging in de verkoop van de potten.

Een medewerker van tuincentrum Welkoop-Noord ziet ook een stijging van de verkoop van de terracotta potten. "We merken dat ze meer verkocht worden, maar je weet natuurlijk niet voor welk doel. Al horen we wel van klanten dat ze de gaskosten willen drukken."

'Warme sloffen'

Nathalie gaat de terracotta potten in elk geval niet weer gebruiken. "Nee, ik trek voortaan wel warme sloffen aan, of ik gebruik een elektrisch warmtekussentje ofzo. Ik raad ook iedereen af om deze potten te gebruiken. Het is net als met een kaars, waarvan je denkt dat die nooit bij jou zal omvallen. Als dat een keer toch gebeurd is, ben je zelf daarna extra voorzichtig. Als je dit toch wilt doen: gebruik dan niet te veel kaarsjes, en blijf altijd in de buurt. Hier is het gelukkig nog net goed gegaan."

Zie ook: