Windmolens
Dit is een nieuwsbericht van
Omroep Gelderland

'Provincie Gelderland legt bom onder plannen voor windmolens en zonneparken'

De provincie Gelderland legt een bom onder alle plannen voor windmolens en zonneparken, tenminste, dat zegt wethouder Titus Burgers van de gemeente Wijchen. Hij is boos omdat de provincie windmolens in zijn gemeente wil toestaan op een plek waar het gemeentebestuur en burgers ze absoluut niet willen hebben.

Het gaat om het gebied ruwweg tussen de dorpjes Hernen, Batenburg en de oevers van de Maas ten Westen van de A50. Een projectontwikkelaar wil daar vier tot zes windmolens bouwen met een hoogte van 250 meter. Het college van B&W wil dat niet, de gemeenteraad wil het niet en mensen in de omgeving ook niet. Daarop is de projectontwikkelaar naar de provincie Gelderland gestapt en heeft daar gevraagd om de beslissing van Wijchen te overrulen.

In een telefoongesprek op 22 september heeft gedeputeerde Jan van der Meer de wethouder duidelijk gemaakt dat de windmolens er kunnen komen, omdat het plan aan de eisen voldoet. De wethouder voelt zich daardoor totaal niet serieus genomen.

"Dit kun je niet maken", vervolgt hij boos. "Dan heb je al die jaren voor niks zitten praten." Hij vraagt zich hardop af wat voor zin het nog heeft om nog verder te praten over de plannen om de klimaatdoelstellingen in de regio te halen. "Dat hoef je natuurlijk niet te doen als we overruled worden door de provincie."

Tekst gaat verder onder de foto.

Wethouder Titus Burgers van de gemeente Wijchen

Bom onder alle plannen

Een provincie mag wettelijk overigens gebieden in gemeente aanwijzen waar windmolens moeten komen. Dat is om te voorkomen dat gemeente de hakken in het zand zetten en geen enkele windmolen op hun grondgebied tolereren.

Maar die vlieger gaat in Wijchen niet op, vindt de wethouder, omdat de gemeente al heel veel duurzaamheidsplannen doorvoert, waaronder windmolens. "We krijgen als beste jongetje van de klas een draai om onze oren, daar komt het eigenlijk op neer. Wij gaan alles uit de kast halen om dit te voorkomen. Bestuurlijk, politiek en juridisch."

De gemeente heeft daar al een advocatenkantoor naar laten kijken. Wethouder Burgers heeft in een brief aan de gemeenteraad van Wijchen geschreven dat dit een bom onder de RES (Regionale Energiestrategie) legt. In dat overleg praten achttien gemeenten in de regio Arnhem-Nijmegen over waar er windmolens en zonnepanelen kunnen komen om zo aan de klimaatdoelstellingen te kunnen voldoen.

Vogelvrij

De wethouder wijst er op dat projectontwikkelaars nu handenwrijvend met eurotekens in de ogen alvast een fles champagne kunnen opentrekken. "Nu kan elke projectontwikkelaar waar dan ook een voorstel doen. We zijn nu eigenlijk min of meer vogelvrij. Wat heeft de provincie nog voor argumenten om niet in te passen in zoekgebieden waar windmolens zouden kunnen komen? Nu is een commerciële partij of een landbouwer die daar toevallig grond heeft belangrijker dan de samenleving meenemen."

Wat de gemeente Wijchen overkomt heeft volgens Burgers ook voor grote beroering gezorgd in de andere zeventien RES-gemeenten. "Andere gemeenten zien ook wat Wijchen nu dreigt te overkomen. Omdat het morgen ook hen kan gebeuren. Sterker nog: er zijn al partijen bezig in gemeenten om projecten te starten. Dat is ook lucratief."

Het hek is volgens de wethouder van de dam. "Voor heel Gelderland, waar zes RES-regio's zijn, maar eigenlijk voor heel Nederland." Volgens de Wijchense wethouder moet elke gemeente zich nu zorgen maken.

'Zo is het wettelijk geregeld'

Gedeputeerde Jan van der Meer geeft aan dat dit is wat er kan gebeuren wanneer je als gemeente 'nee' zegt tegen een plan voor windmolens. "Zo is het wettelijk geregeld. Als het ruimtelijk prima kan en je krijgt een 'nee' van de gemeenteraad, dan kun je terecht bij de provincie."

Hij wijst erop dat de verhouding wind- en zonne-energie in de regio Arnhem-Nijmegen hartstikke scheef is. Slechts 11 procent van de plannen bestaat uit windmolenprojecten. "Dan kan ik niet met goed fatsoen zeggen: nee daar gaan we niet mee door. De projectontwikkelaar kan daar ook weer mee naar de Raad van State."

Wanneer de verhouding wind en zon beter op orde is hoeft de provincie ook niet zo snel 'ja' te zeggen tegen plannen die worden aangedragen. In het Rivierengebied en de Achterhoek is die verhouding een stuk beter, stelt Van der Meer.

Windmolens moeten

"We hebben windmolens nodig", gaat de gedeputeerde verder. "Hoe vervelend sommigen dat ook vinden. Ze zullen in het landschap zichtbaar worden. Ze moeten wel érgens komen. Het liefst langs snelwegen in een open landschap."

De windmolens langs de A50 in de gemeente Wijchen hebben overigens nog geen definitief groen licht, benadrukt hij. Er komt nu eerst meer onderzoek in het hele RES-gebied om te kijken waar windmolens zouden passen.