Dit is een nieuwsbericht van
Omroep Gelderland

Acht reekalfjes van wisse dood gered met drone

Door de inzet van een drone met warmtebeeldcamera zijn deze week in de gemeente Oldebroek acht reekalfjes gered van de maaimachine. "Een ongekende gebeurtenis in deze buurt", meldt de Wildbeheereenheid Oldebroek/Oosterwolde.

De periode dat de reegeiten hun jongen werpen in de weilanden valt precies in de tijd dat de boeren gaan maaien. Het gras staat dan erg hoog, waardoor reekalfjes bij het maaien niet opvallen en omkomen.

Moderne technieken

Om dit te voorkomen, zoeken jagers al decennia naar reekalfjes en andere jonge dieren en nesten vlak voor het maaien. Tegenwoordig worden daar moderne technieken bij gebruikt zoals een drone. Die vliegt dan op een beperkte hoogte boven het veld, waarbij je gelijktijdig via een app op een beeldscherm kan zien wat de warmtebeeldcamera waarneemt.

Tekst gaat verder onder de foto.

Tegenwoordig worden bij het zoeken moderne technieken gebruikt.

Een groep vrijwilligers van de lokale jagersverenigingen en weidevogelvereniging redde zo de acht reekalfjes in Oldebroek. "Zonder de inzet van de drone is het zoeken naar reekalveren in het lange gras als het zoeken naar een speld in een hooiberg”, zegt voorzitter Lennard van de Weg van de Wildbeheereenheid Oldebroek/Oosterwolde. “Wij zijn enorm blij met deze ondersteuning.”