Dit is een nieuwsbericht van
Omrop Fryslân
Aangepast

In een week meer dan 10.000 Friese zinnen ingesproken voor spraaktechnologie

Friezen hebben de afgelopen week meer dan 10.000 Friese zinnen ingesproken voor spraaktechnologie van Mozilla. Het bedrijf organiseerde een wedstrijd tussen het Fries en het Nederlands, iedereen kon zinnen in beide talen inspreken. In het Nederlands kwamen er zo'n 5.000 opnamen bij.

Omrop Fryslân

Alles wat wordt ingesproken, kan worden gebruikt in de spraaktechnologie. Die wordt gebruikt door sommige speakers en bijvoorbeeld robots in de zorg. Nu zijn zulke technieken vooral beschikbaar in grotere talen als het Engels, Duits en Japans. Willen Friezen en Nederlanders er ook gebruik van maken, dan moet er eerst voldoende audiomateriaal zijn.

Fryslân trok twee jaar geleden 38.000 euro uit om het Fries in de dataset van Mozilla te krijgen. De Fryske Akademy heeft zinnen bedacht die vrijwilligers kunnen inspreken.

Opleiding bij Campus Fryslân

De ingesproken teksten kunnen ook worden gebruikt voor taalonderzoek. Campus Fryslân van de Universiteit van Groningen begint in september een opleiding op het gebied van spraaktechnologie.

"Het inspreken gaat na deze week gewoon verder", zegt vrijwilliger Wim Benes van Mozilla. "Iedereen met een telefoon, tablet of computer kan meedoen. Verschillen in regionale uitspraak zijn geen probleem. Dat is juist belangrijk bij het opbouwen van de dataset." Het doel is uiteindelijk om zo'n 300 uren aan Friese tekst te verzamelen op voice.mozilla.frl.

Deel artikel: