Dit is een nieuwsbericht van
Omrop Fryslân
Aangepast

Oud-directeur en oprichter van Oerol Joop Mulder (67) overleden

Joop Mulder, oud-directeur van het Oerolfestival op Terschelling, is dit weekend overleden. Hij kreeg waarschijnlijk een hartstilstand. Hij was de oprichter van het festival, dat onder zijn leiding uitgroeide tot een festival dat mensen uit het hele land trok. Later stond hij aan het roer bij Sense of Place, waar hij ook oprichter van was. Mulder is 67 jaar geworden en laat een vrouw en dochter achter.

In 1982 begon Mulder het Oerolfestival op Terschelling, vooral met theater in kleine schuurtjes. Hij had nooit gedacht dat het zo groot zou worden, zei hij later. "Absoluut niet. Toen het begon hadden we als doel om het vijf jaar vol te houden. Dat het zo uit de hand zou lopen, in positieve zin, dat had niemand verwacht. Maar het is wel heel mooi dat Oerol zich zo ontwikkeld heeft." Mulder was directeur van Oerol tot 2017.

In 2011 maakten we onderstaande Fryslân DOK over Joop Mulder:

Ald-direkteur en oprjochter fan Oerol Joop Mulder (67) ferstoarn

Toen Joop Mulder als 27-jarige man richting Terschelling ging, en een bestaan als kroegbaas opbouwde, was vader Mulder, burgemeester van Bolsward, niet blij. Die had een andere toekomst voor zijn zoon voor ogen. Volgens Mulder kreeg zijn vader wel vertrouwen toen hij er goed mee begon te verdienen. Toen Mulder het festival Oerol opzette in de jaren 80 was vader weer teleurgesteld. Het verdiende geld werd volgens hem weer over de balk gesmeten. De vader van Joop Mulder overleed in 1990. Twee jaar later kreeg hij de Friese Anjer uit handen van de commissaris van de Koningin Hans Wiegel. Joop Mulder vond het altijd jammer dat zijn vader dat niet meer meegemaakt heeft.

Sense of Place

In 2018 haalde Mulder de Reuzen naar Leeuwarden in het kader van Culturele Hoofdstad. Daarmee kwam voor hem een droom uit. Hij richtte zich na Oerol op het landschapsproject Sense of Place, dat onderdeel was van Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018. Hij wilde zijn grote schat aan ervaring met locatiekunst op het vaste land gebruiken om de Waddenkust beter op de kaart te krijgen. Met Sense of Place hoopte Mulder dat tegen de krimp van het platteland in de lokale economie van de dorpen aan de Waddenkant een oppepper zou krijgen.

Een van de projecten binnen Sense of Place waren de beelden van de 'dunne vrouw' en de 'dikke vrouw' op de dijk bij Holwerd, van kunstenaar Jan Ketelaar. Een tentoonstelling over lokale aardappelboeren, Bildtstarts & Eigenheimers en een fotokunstwerk in de 'paadenpoel' van Marrum waren andere voorbeelden.

Bekijk hieronder een programma uit 1992 over Joop Mulder, bedenker en man achter het theaterfestival Oerol op Terschelling. We volgen hem in de voorbereidingen, op kantoor en op zoek naar locaties op het eiland. Ook artiesten komen aan het woord en er zijn verschillende fragmenten uit eerdere voorstellingen en straatartiesten te zien.

Deel artikel: