Nooit te oud om een instrument te bespelen bij het Nij Talint Orkest: "Het plezier staat voorop"
Kun je te oud zijn om een instrument te leren bespelen? De oprichters van het Nij Talint Orkest vinden van niet. Bij hun orkesten is er alle mogelijkheid om verborgen talenten te ontdekken, los van leeftijd of achtergrond.
Het idee is dat volwassenen die nog nooit muziek hebben gemaakt en geen noten kunnen lezen, nu toch deze kans krijgen. Met een aantal andere 'leken' starten ze vanaf de basis en bereiden ze zich in tien repetities voor op een slotconcert.
Drompels zijn er niet en daar ligt volgens Annewiep Bloem een van de sleutels van het succes. Samen met Guus Pieksma is Bloem de drijvende kracht achter het concept, dat sinds 2016 bestaat. De twee hebben inmiddels al 150 orkesten in Nederland opgezet en binnenkort wagen ze zich zelfs aan een buitenlands avontuur.
Annewiep, vanuit welke gedachte uit doen jullie dit?
"Heel veel mensen hebben de droom om ooit nog eens muziek te maken en een instrument te bespelen. De stap om naar een muziekschool te gaan is vaak te groot en dit is de laatste manier om het waar te maken."
De beste zal je niet meer worden en daar gaat het ook niet om.
"Het concept heeft een heel positieve insteek, omdat het plezier van het samen muziek maken voorop staat. Dat is het allerbelangrijkste. Het is niet zo erg als je eens een foutje maakt. De beste zal je niet meer worden en daar gaat het ook niet om. Met een ander plezier maken en veel leren, dat is de kern."
Wat voor reacties krijgen jullie?
"Mensen worden er heel blij en vrolijk van. Het is zelfs zo dat tachtig tot negentig procent van de nieuwe muzikanten zegt: 'Wij houden hier nooit meer mee op, we gaan door met muziek maken.'"
"Het is soms zelfs zo dat iemand nog twijfelt of hij wel verder wil, en dat de groep dan zegt: 'Natuurlijk ga je wel door, want je hoort bij ons.' De binding wordt gewoon heel sterk."
Ja? Wat zie je gebeuren in zo'n groep?
"Het wordt binnen de kortste keren echt een heel hecht gezelschap. Ze helpen elkaar, spreken buiten de repetities met elkaar af. Niet alleen om nog beter te oefenen, maar ook om bijvoorbeeld een kopje koffie te drinken."
Na het slotconcert is het natuurlijk afgelopen, wat gebeurt er daarna?
"Vaak willen de muzikanten als groep door. Ze sluiten zich dan aan bij de vereniging die het orkest heeft gesteund."
"Die verenigingen hebben veel baat bij deze nieuwe orkesten. Het traject zet namelijk een beweging in gang. Er komen nieuwe leden, een nieuw publiek. Kinderen of kleinkinderen worden bijvoorbeeld enthousiast over wat hun vader, moeder, opa of oma doet. Er komt een andere kijk op de vereniging en daarmee ook op de toekomst ervan."
Afgelopen jaar is het Nij Talint Orkest uit Bolsward gevolgd door documentairemaker Murk-Jaep van der Schaaf. Hij maakte er de FryslânDOK 'Blaasmuzyk' over, die in april werd bekroond met een CIRCOM-award, een grote Europese prijs.
Die documentaire, wat heeft die voor jullie betekend?
"Veel mensen hebben hem gezien. Voor ons is het een stuk erkenning en het geeft ons ook weer meer bekendheid. Zo zijn we zelfs in het NOS Journaal geweest."
"Wat wij mooi vonden, is dat de jury zei: 'We herkennen dit verhaal, het is universeel.' Het is natuurlijk super dat ze dat eruit haalden."
"Murk-Jaep heeft het idee achter het Nij Talint Orkest heel mooi uitgelicht. Hij laat zien wat het met mensen doet en wat het voor ze betekent. Hij brengt het plezier over."
Kijk hier naar de prijswinnende FryslânDOK 'Blaasmuzyk'. Hij is zaterdag en zondag ook te zien op NPO2, om 15.30 en 13.20 uur. Op zondag zendt OmropFryslân hem uit, vanaf 16.00 uur elk uur.