Dit is een nieuwsbericht van
Omrop Fryslân

Motie voor Friese hoogleraar in Tweede Kamer én extra kamerdebat onderweg

Het wetenschappelijk onderwijs in het Fries moet wettelijk verankerd worden. Dat staat in de motie die de Friese Kamerleden Habtamu de Hoop (PvdA) en Harry van der Molen (CDA) deze week indienen bij de begrotingsbehandeling van het ministerie van Onderwijs.

D66-Tweede Kamerlid Romke de Jong zegt in een eerste reactie dat hij de motie 'sympathiek' vindt. "Ik ben er erg blij mee dat dit onderwerp hoog op de agenda staat", zegt De Jong, die zelf geen onderwijswoordvoerder is. "Voor het voortbestaan van het Fries moet je een aantal randvoorwaarden goed regelen, en daar hoort de hoogleraar Fries zeker bij."

Eerder maakte de Rijksuniversiteit Groningen bekend dat taalwetenschapper dr. Anne Merkuur aangesteld is als universitair docent die in de toekomst de positie van oud-hoogleraar Goffe Jensma zou kunnen invullen.

Extra debat

Op initiatief van de Tweede Kamerleden Stieneke van der Graaf (ChristenUnie) en De Jong komt er nog voor het kerstreces een extra kamerdebat over de nieuwe bestuursafspraak Fryske Taal en Kultuer (BFTL) met minister Hanke Bruins Slot van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Doel van het debat is om het Friese taalbeleid in de nieuwe BFTK een duw in de rug te geven. "Het kabinet moet zich meer inspannen voor het Fries", vindt De Jong. "Met de nieuwe bestuursafspraak tussen Rijk en provincie staat er veel op het spel. Wij moeten nu doorpakken en de minister meegeven om vol in te zetten op Fries taalonderwijs en innovatie."

Moties in het Fries

Om de urgentie aan te geven zou De Jong het mooi vinden om zoveel mogelijk moties in het Fries te laten voorlezen - met een vertaling in het Nederlands erbij - in de Tweede Kamer. "We hebben nu veel Friezen in de Kamer. Als de minister dat ziet en hoort zal het vast helpen."

De Jong en Van der Graaf, die zelf uit Groningen komt, vinden dat sommige Friese zaken veel te lang blijven liggen in Den Haag. Het laatste overleg in de Tweede Kamer over het Friese taalbeleid werd afgelopen zomer schriftelijk gevoerd. Daarna duurde het maar liefst vijf maanden voordat minister Bruins Slot met antwoorden kwam, tot frustratie van De Jong.

Wat de minister Bruins Slot zelf van plan is met de Bestuursafspraak Friese Taal en Cultuur wordt mogelijk al wat duidelijker op donderdag, als ze de Rede van Fryslân zal houden in het provinciehuis over de toekomst van de Friese taal.

Deel artikel: