Demonstratie bij afvaart naar duurzaamheidsfestival Springtij op Terschelling
Deelnemers aan het duurzaamheidsfestival Springtij op Terschelling zijn woensdag in Harlingen uitgezwaaid met fakkels en spandoeken. Het ging om een protest van klimaatgroepen. Die zijn erop tegen dat fossiele bedrijven aan het festival deelnemen en het sponsoren.
"Ik vind het eigenlijk niet kunnen", zegt Meindert Boersma van actiegroep Extinction Rebellion Fryslân, "dat een duurzaamheidsfestival nota bene op een Waddeneiland het toelaat dat bedrijven die op zoek zijn naar gas in de Waddenzee meepraten over duurzaamheid en klimaattransitie."
Hij heeft een pak aan met groene smurrie. "Ik ben green-washed, dat betekent dat fossiele bedrijven die met foute praktijken bezig zijn, zoals gas- en oliewinst, een klein deel van het bedrijf verduurzamen, maar wel zo hun imago proberen te verbeteren."
Een VIP-kaartje voor het festival kost meer dan 1000 euro. "Zo laat je als bedrijf zien dat je goed bezig bent voor het klimaat, maar concreet gebeurt juist het tegenovergestelde en zijn de bedrijven aan het lobbyen dat er minder klimaatwetgeving komt." Volgens hem komen er ook mensen en milieuorganisaties die wel oprecht zijn.
Toen ze de demonstranten zag, heeft ze direct contact gelegd. "We zijn in gesprek gegaan wat hun eisen zijn en hoe wij het zien. We vinden dat iedereen mag aansluiten en kiezen ervoor om niet bepaalde industrieën uit te sluiten", zegt Springtij-directeur Katinka Abbenbroek. Ze heeft de demonstranten uitgenodigd mee te varen, maar dat wilden ze niet.
Met de demonstranten heeft ze wel een gezamenlijke doelstelling. "We willen dat dat klimaatverandering wordt tegengehouden en aangepast, Maar we kijken ook naar energie-armoede, biodiversiteit, grondstoffengebruik en de sociale polarisatie."
Op het festival zijn 65 sessies over water, mobiliteit, industrie, energietransitie, landbouw, natuur en leiderschap. "Met heel veel kunst en cultuur proberen we op Terschelling met changemakers verandering in te zetten met duizend man."