Dit is een nieuwsbericht van
Omrop Fryslân
Aangepast

Kunstenaars bijeen voor Oekraïne: "De wapens laten zwijgen met dichtregels"

Schrijvers, dichters en muzikanten kwamen zondag bijeen voor de vrede. In eetcafé De Basuin achter het Leeuwarder station werden verhalen en gedichten voorgedragen en muziek gespeeld.

Initiatiefnemer Syds Wiersma

Naast de beroemde kunstenaars van Fryslân deden ook leerlingen van Christelijk Gymnasium Beyers Naudé mee. "Het is erg belangrijk dat we de jongeren erbij betrekken", zegt initiatiefnemer Syds Wiersma die terugkijkt op een geslaagde actie. Er werd meer dan duizend euro voor Giro 555 opgehaald.

In woord en muziek stilstaan bij het verdriet

Dichterscollectief RIXT, cultureel opinieblad De Moanne en City of Literature Leeuwarden hebben de culturele manifestatie deze week op poten gezet. In woord en muziek werd stilgestaan bij het verdriet van de oorlog en het drama van de vluchtelingen.

Dichter/boer Jochum Rypma kwam met een oplossing voor het conflict: een kogel richting Vladimir Poetin. Yaroslava Tymts, die in 2014 vluchtte van de Krim, vertelde dat ze het nieuws het liefst niet volgt. "Ik vind het verschrikkelijk om te zien hoe ouders met hun kinderen vluchten. Ik weet hoe dat is. Ik heb het zelf meegemaakt." Haar vader en moeder zijn inmiddels gevraagd om te tolken voor de vluchtelingen uit Oekraïne.

Muziek voor de vrede

Een van de deelnemers was dichteres Carla van der Zwaag. Zij deed haar voordracht in blauw-gele kleding, de kleuren van Oekraïne. Van der Zwaag zegt dat ze erg is geraakt door de oorlog. "Vrede en gezondheid is wat iedereen wenst. Dat is er nu niet. Al die mensen moeten vluchten en we zijn machteloos. Dat we van corona nu ineens hierin terecht zijn gekomen, dat Poetin dit doet, is verschrikkelijk."

Niet alleen Oekraïne

Ze hoopt dat haar dichtregels helpen de wapens tot zwijgen te brengen en dat niet alleen de mensen in Oekraïne geholpen worden, maar iedereen in nood. "Er zijn zoveel andere vluchtelingen waar we niet naar omkijken. Dat gaat mij aan het hart."

Deel artikel: