Dit is een nieuwsbericht van
Omrop Fryslân
Aangepast

Stef Blok blijft bij standpunt: gaswinning in de Waddenzee kan

Demissionair minister Stef Blok heeft bij zijn bezoek aan Ternaard geen goed nieuwe gebracht aan de tegenstanders van gaswinning in de Waddenzee. Als in de nog lopende procedure niets meer naar voren komt om de vergunning aan de NAM te weigeren, gaat het boren door.

Stef Blok had geen hoopvolle boodschap voor de tegenstanders van gaswinning:

De Waddenzee is ook Stef Blok lief, zei de bewindsmand bij zijn bliksembezoek aan Ternaard maandag. "Zo lief dat we heel zorgvuldig toetsen of er bij gaswinning geen schade ontstaat aan de Waddenzee."

En die onderzoeken laten maar één ding zien, zegt Blok: "Dat er geen gevaren zijn. En dat betekent dat ik geen mogelijkheid heb om de vergunning te weigeren."

Als de vergunning aan de NAM gegeven wordt - waar het nu dus op lijkt - begint de NAM in 2023 met boren in de Waddenzee.

Blok werd in Ternaard opgewacht door een paar demonstranten:

Bij zijn bezoek aan Ternaard hoorde Blok ook de zorgen van mensen uit de omgeving. "Daarom vind ik het van groot belang om aan de mensen uit te leggen wat er mogelijk is." Mar dat is dus net in soad.

We houden de hand aan de kraan. Dat geeft mij de geruststelling dat we verantwoord met de Waddenzee omgaan.

Stef Blok

Mochten er bij de gaswinning toch onverwachte bijeffecten optreden, dat wordt de winning stilgelegd. "We houden de hand aan de kraan. Dat geeft mij de geruststelling dat we verantwoord met de Waddenzee omgaan."

Geen vertrouwen in 'hand aan de kraan'-principe

Tegenstanden geloven niet in het 'hand aan de kraan'-principe. "Als je bodemdaling constateert, ben je in feite al te laat", zei SP-Statenlid Hanneke de Goede eerder. "Dan is de bodem al te veel gedaald."

En ook Geertje Schoorstra van Dorpsbelang Ternaard heeft er geen vertrouwen in: "Het klinkt heel aardig en netjes, maar zoals wij het zien, is het nog steeds een onverstandig principe. Als je de hand aan de kraan houdt, kun je hem dichtdraaien als de emmer bijna volloopt of als hij al overlopen is. Beide keren heb je een wankel evenwicht."

Volgens Schoorstra doet dat ook wel blijken uit een advies van het Staatstoezicht op de Mijnen. Daarin staat dat het 'hand aan de kraan'-principe alleen kan als er wordt voldaan aan bepaalde voorwaarden. "En niet al die voorwaarden zijn overgenomen in de ontwerpvergunning."

In de Tweede Kamer

Aankomende woensdag praat de Tweede Kamer over onder andere gas- en zoutwinning onder het Wad. Dan wordt ook het 'hand aan de kraan'-principe geëvalueerd.

Een meerderheid van de Tweede Kamer wilde in maart dat er geen gas werd gewonnen zolang er nog geen resultaten bekend waren van onderzoek naar de gevolgen van de mijnbouw, het 'hand aan de kraan'-principe, bodemverzakking en zeespiegelstijging.

Deel artikel: