Dit is een nieuwsbericht van
Omroep Flevoland

Blind stemmen: 'Geeft je het gevoel van vrijheid terug'

Hoe breng je een stem uit voor de Tweede Kamerverkiezingen als je blind of slechtziend bent? In veel gevallen zal het antwoord zijn: iemand machtigen. Maar in een aantal gemeenten is het voor blinden mogelijk gemaakt om zelf het juiste vakje op het stembiljet rood te kleuren.

Dat gebeurt door middel van een tweetal hulpmiddelen. De eerste is een speciale mal voor het stembiljet, die is voorzien van lijstnummers in braille. Op een koptelefoon zijn vervolgens gesproken instructies en de namen van alle kandidaten te horen. Op deze manier stemmen kan in 48 gemeenten, waaronder Almere en Lelystad.

Net als ieder ander

Anja Hilckmann, die zeer slechtziend is, gebruikte de hulpmiddelen dinsdagochtend om haar stem uit te brengen op het stadhuis van Lelystad. "Het feit dat de gemeente dit mogelijk maakt geeft mij wel echt het gevoel van vrijheid terug", zo vertelt ze. "Want stemmen is toch iets persoonlijks. Nu kan ik gewoon net als ieder ander mijn eigen stem uitbrengen, zonder dat ik een ander moet vragen om mij daarbij te assisteren."

De Oogvereniging, die zich inzet voor mensen met oogaandoeningen, is blij dat visueel beperkten op steeds meer plekken de kans krijgen om zelf te stemmen. De 48 gemeenten waar het nu kan is een behoorlijke stijging ten opzichte van de 12 bij de Europese Verkiezingen van 2019.

Telkens wisselend stembiljet is lastig

Toch gaat het de Oogvereniging nog niet ver genoeg. Uiteindelijk moet het in elke gemeente mogelijk zijn. De kosten zijn nu vaak een drempel. Een stemmal kost namelijk zo'n 2500 euro. En die moet bij iedere verkiezing opnieuw gemaakt worden. Dit aangezien het stembiljet telkens anders is. "Wij strijden er dan ook voor dat we een nieuw stembiljet krijgen, dat ieder jaar hetzelfde is" zegt Ton van Weerdenburg namens de Oogvereniging.

Als dat het geval is kan de stemmal net zoals de stemhokjes en andere benodigde spullen worden opgeslagen, en keer op keer worden ingezet. Een voorbeeld van zo'n nieuw stembiljet heeft de Oogvereniging al aangedragen bij het ministerie van Binnenlandse Zaken.