Dit is een nieuwsbericht van
NH
Aangepast

Meeste middelbare scholen vieren Paarse Vrijdag: 'Acceptatie is niet vanzelfsprekend'

Op veel middelbare scholen in Noord-Holland wordt vandaag Paarse Vrijdag gevierd, blijkt uit een rondvraag van NH Nieuws. Een dag waarop scholieren, studenten en docenten door het dragen van paarse kleding solidariteit tonen met lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transgenders, intersekse en queer personen (lhbtiq+'ers). Maar ook zijn er andere initiatieven om bij het thema stil te staan.

Op verschillende manieren wordt aandacht gegeven aan Paarse Vrijdag

Uit een rondvraag van NH Nieuws bij 34 middelbare scholen in Noord-Holland, blijkt dat 30 scholen zich inzetten voor Paarse Vrijdag. Zo wordt op het Montessori Lyceum Oostpoort in Amsterdam aan iedere leerling bij binnenkomst een paarse polsbandje en een Paarse Vrijdag Krant uitgedeeld, zijn de gebouwen van het Vitus college in Bussum opgevrolijkt met regenboogvlaggen en heeft Huizermaat in Huizen 1900 euro opgehaald voor regenboogmondkapjes. "En iedereen is gevraagd om paars te dragen", zegt Daniel, docent bij Huizermaat.

"Om iedereen eraan te helpen herinneren dat acceptie niet vanzelfsprekend is", zegt Olga over het belang van Paarse Vrijdag. Zij is docent op de school Scholen aan Zee in Den Helder.

Organisatoren

De dag wordt georganiseerd door het GSA-netwerk van belangenorganisatie COC. Een GSA (Gender & Sexuality Alliance) is een groep scholieren die vindt dat iedereen op hun school moet kunnen zijn wie ze zijn, zonder zich daarvoor te hoeven schamen of te verantwoorden.

Drie scholen in de provincie geven aan niet (of niet veel ermee) te doen vanwege drukte rondom de zogeheten toetsweken. Een voorbeeld is het Kennemer Lyceum in Overveen. Wel stuurt rector Peter de Zoete een video rondt waarin hij - zelf homoseksueel - uitlegt hoe belangrijk acceptatie van seksuele- en genderdiversiteit is.

Hij weet hoe moeilijk het kan zijn, vertelt hij. "Het aantal zelfmoordpogingen onder lhbtiq+ jongeren is vijf keer zo hoog als onder heterojongeren. Paarse Vrijdag is een prachtig moment voor heterojongeren om aan de lhbtiq+ gemeenschap te laten zien dat ze hun steunen en accepteren."

Het wordt eigenlijk alleen maar gehouden op middelbare scholen, maar wij willen het wat breder maken.

Sade Westerkamp van Stichting Talent en Dreams

Op veel scholen in andere regio's wordt vandaag stilgestaan bij Paarse Vrijdag. Zo worden vier portretten geëxposeerd in de aula van het Stedelijk Dalton College in Alkmaar. Op de foto's zijn twee vrouwelijke koppels te zien en een mannelijk koppel. Zij vertellen binnen het thema - acceptatie van lhbtiq+'s hun persoonlijke verhaal.

Gido Dirkmaat (19) is als stagiair bij deze expositie betrokken. "Ik heb zelf ook geworsteld met mijn seksualiteit, maar heb geleerd dat ik niet in een hokje pas", zegt hij. De jongen is blij dat hij via zijn stage een steentje kan bijdragen aan het vergroten van de acceptatie van lhbtiq+'s.

Ook het Gymnasium Felisenum in Velsen-Zuid draagt hun steentje bij aan Paarse Vrijdag. Zij opende vandaag zelfs hun eerste genderneutrale toilet. "Met dit initiatief willen we ervoor zorgen dat elke leerling veilig naar het toilet kan", zegt docent Evelien.

Tekst gaat verder door onder de foto.

Eerste genderneutrale toilet op middelbare school in Velsen-Zuid

Vooralsnog wordt Paarse Vrijdag vooral gevierd op middelbare scholen. Ook in Haarlem is dat het geval, maar initiatiefnemer Sade Westerkamp van Stichting Talent en Dreams (STAD) wilde daar verandering in brengen. "Het wordt eigenlijk alleen maar gehouden op middelbare scholen, maar wij willen het wat breder maken." Zo heeft Sade samen met medestagiair Ray het idee uitgewerkt om met behulp van sponsoren honderd gratis vlaggen uit te delen. Veel Haarlemse ondernemers hebben al aangegeven dat ze vrijdag de vlag uithangen.

Veel scholen in Noord-Holland benadrukken op deze manier het belang van Paarse Vrijdag. Dat is voor veel scholieren van groot belang, vindt ook docent Aude van het Montessori Lyceum in Amsterdam: “Bij veel kinderen wordt er weinig over gesproken thuis. We willen niemand iets verplichten, maar een open gesprek kan wel helpen. We willen vandaag vooral aanpakken om te laten zien dat iedereen erbij hoort."

Deel artikel: