Dit is een nieuwsbericht van
NH
Aangepast

Plan voor militair gebruik natuurgebied Zwanenwater slaat in als een bom

De plannen van Defensie om natuurgebied het Zwanenwater te gebruiken als militair oefenterrein zijn hard aangekomen in de regio. Niet alleen de boswachters van Natuurmonumenten schrokken toen zij het gebied begin juli ineens op een lijst zagen staan. Ook bij de leden, inwoners, organisaties en politiek is het plan in het verkeerde keelgat geschoten.

Vanwege de vele bedreigingen in de wereld is Defensie op zoek gegaan naar plekken waar militairen goed kunnen oefenen. Op de lijst met mogelijke plekken kwam ineens ook de naam van natuurterrein het Zwanenwater bij Callantsoog bovendrijven. Er moeten amfibische landingen, troepen die landen op het strand, plaatsvinden, waarna de militairen dan via de duinen het achterland in trekken.

Volgens Natuurmonumenten is het terrein daar veel te kwetsbaar en uniek voor. En dat vinden niet alleen de boswachters. Veel leden van de vereniging, maar ook omwonenden, lokale organisaties en de politiek hebben van zich laten horen. Defensie heeft inmiddels laten weten met de gemeente Schagen en op landelijk niveau met Natuurmonumenten om tafel te gaan. Maar de boswachters van het Zwanenwater zouden zelf ook graag mee willen praten.

In de video zie je wat de natuur van het Zwanenwater dan zo uniek maakt:

Plannen voor militair gebruik natuurterrein Zwanenwater ingeslagen als een bom

Deel artikel: