Dit is een nieuwsbericht van
Omroep West

'Alleen grote hotels profiteren', inwoners sceptisch over kuuroord Noordwijk

Noordwijk wil over een aantal jaar een volwaardig thalasso-kuuroord zijn; een heilzame badplaats waar het schone zeewater een centrale plek heeft. Noordwijk heeft de kuuroordstatus al binnen. Maar nu moet het het nog waargemaakt worden. Sommige Noordwijkers zijn niet overtuigd dat de gemeente de kuuroorduitstraling kan waarmaken. De bouwputten op de boulevard en verpauperde plekken die maar niet worden aangepakt zijn volgens inwoners treurige voorbeelden die de sfeer van thalasso teniet zouden doen.

Projectmanager kuuroord Noordwijk, Marlies Sobczak, heeft veel ervaring met badplaatsen die de heilzame werking van zeewater profileren als de belangrijkste kwaliteit van de gemeente. Zij is aangetrokken om Noordwijk in haar kracht te zetten. 'Ik begrijp goed dat de Noordwijkers vragen hebben', zegt Sobczak. 'Bij een kuuroord denken mensen vaak aan een gebouw, maar dat is het niet.'

Noordwijk wil het ritme van een gezonde levensstijl aan zee en de heilzame werking van het zeewater de kern maken in de badplaats. Het moet gespreid over het jaar toeristen aantrekken die een bepaalde levensstijl nastreven. En op zo'n manier dat de inwoners direct of indirect meeprofiteren van het geld dat ze uitgeven.

Norderney is een voorbeeld

De uitstraling van het Duitse Waddeneiland Norderney is een voorbeeld. Rust en een heilzame zee maken Norderney tot wat het is. Mensen komen voor de geneugten van het zeewater. De ondernemers zijn daar helemaal in mee gegaan.

'Dat heeft echt wel een aantal jaren geduurd, voordat ze dat voor elkaar kregen,' legt Sobczak uit. Wat ze graag van Norderney wil kopiëren naar Noordwijk zijn de wandelingen in de natuur, mooie zitbanken, de sportieve arrangementen, de zoutwaterbaden en de zoute zeeluchtbehandelingen. 'Allemaal voor de inwoners en de toeristen', vertelt ze.

Champagne lurken

De reacties van de Noordwijkers op het thalasso-kuuroordplan zijn wisselend. 'Dat kuuroord was er ooit, maar dat is voorbij. Duitsers zitten daar niet meer op te wachten. Die komen zo zonder kuuroord ook wel. Noordwijk is al bekend genoeg,' zegt een oudere Noordwijker.

Hij is bang dat Noordwijk te duur wordt. 'Het is niet de bedoeling dat we alleen maar champagne zitten te lurken op het strand. Ik wil dat we ook een betaalbaar wijntje of biertje kunnen drinken op het terras. Nederlanders zijn helemaal niet zo van de sauna's,' zegt de man. Een andere inwoner is bang dat alleen de grote hotels financieel profiteren van de grotere stroom aan kuuroordtoeristen. 'De gewone Noordwijker heeft daar geen voordeel van.'

Leegstaande gebouwen en bouwvallen

Een paar jongere Noordwijkers zien het thalasso-kuuroord wel zitten. 'Dat is goed voor het toerisme en daar moet Noordwijk het toch van hebben,' zegt een van hen. Toch blijven de meeste sceptisch. Zo vriendelijke is de gemeente volgens hen helemaal niet, zoals blijkt uit de hoge parkeertarieven. 'Dat is ook niet leuk voor de toeristen.'

Ze zien de nieuwe koers van Noordwijk dan ook niet snel aanslaan. 'De gemeente heeft nog heel veel te doen voordat ze de uitstraling van kuuroord hebben,' schampert een andere inwoner verwijzend naar leegstaande gebouwen en bouwvallen op de boulevard.

Thalasso-kuuroord als levensstijl

Sobczak ziet het als een uitdaging voor de gemeente om de inwoners uit te leggen dat het wel degelijk in hun voordeel is, als Noordwijk weer de allure van kuuroord heeft. Ze gaat ervan uit dat daar nog wel een aantal jaar overheen gaan. Maar Noordwijk als thalasso-kuuroord is eigenlijk een levensstijl die Noordwijk gaat uitstralen, aldus Slobczak.

Deel artikel: