Dit is een nieuwsbericht van
RTV Utrecht

Xander de Buisonjé neemt zingend afscheid van zijn energieslurpende koelkast: 'Kom ga nu maar, met je groentenla'

Zander Xander de Buisonjé gaf vandaag een mini-concert bij een milieustraat in Soest. Met een speciaal gerecyclede versie van zijn nummer 'Afscheid' en een diepvrieskistpiano nam hij op symbolische wijze afscheid van zijn energieslurpende koelkast. Hij wil benadrukken hoe belangrijk het is een oudere koelkast in te ruilen voor een energiezuiniger model.

De Buisonjé vraagt met zijn gerecyclede hit aandacht voor de landelijke inruil voor koelkasten die in mei en juni plaatsvindt. Stichting OPEN organiseert deze samen met onder andere de Wecycle-inleverpunten. De actie sluit aan bij de maatregelen van Urgenda om de CO2-uitstoot in Nederland te verminderen. Het van de markt halen van onzuinige koelkasten en vriezers zou landelijk gezien 400.000 ton kunnen besparen.

Slechts een op de zeven Nederlanders weet dat de koelkast het meest energieslurpende apparaat in huis is, blijkt uit onderzoek. De meesten denken dat dit de wasdroger is. Bijna 70 procent van de ondervraagden vervangt de koelkast pas als hij niet meer werkt.

Tien van de grootste fans van De Buisonjé waren bij het exclusieve optreden in Soest aanwezig, sommigen namen ook hun eigen koelkast mee.

Deel artikel: